Snart start för omänskliga higtech-racet!

Inte nog med att man ska segla ensam non-stop runt jorden utan assistans. Nu ska man göra det i våldsamt snabba foilande kölbåtar. Öronproppar är viktigaste överlevnadsverktyget. 

Vendée Globe startade i november 1989 som en galen utmaning med 13 äventyrstörstande dårfinkar på startlinjen.  Sedan dess har racet gått vart fjärde år. Hela 167 seglare har startat. Bara 89 har fullföljt. Fortfarande har bara franska skeppare vunnit.

I år går starten går från Les Sables-d’Olonne i västra Frankrike, nerför Atlanten, över Indiska och Stillahavsområdet och sen tillbaka till Les Sables-d’Olonne.


Vendée Globe är ett av de mest prestigefyllda evenemangen inom segling. Det handlar om att manövrera en 60 fot lång högpresterande racing-maskin ensam non-stop runt jorden – utan assistans.

Den viktigaste utrustningen är ett par öronproppar!

Loïck Peyron, världskänd världsomseglare.

Loïck Peyron är en av världens mest framgångsrika havskappseglare, inte minst i grenen ensamkappsegling. Häromveckan fick han hänga med i en av de nya båtarna, närmare bestämt Corum L’Epargne som är av modernaste snitt med stora foils som lyfter båten nästan helt ur vattnet.

Såhär beskriver han upplevelsen:

– Väderförhållandena var helt perfekta men trots det var det en mardröm… Dessa båtar är mycket bredare än förr så de slår mycket i alla slags vågor, samtidigt som foilsen gör outhärdliga oljud och lagren till deras mekanik knakar i skrovet, säger han och skämtar vidare (men på fullaste allvar) om att den viktigaste utrustningen på en Vendée Globe-båt numera är ett par öronproppar, eller ännu hellre ett par brusreducerande hörlurar .

Här får vi följa med när seglarvärldens kanske mest karismatiska och härliga person – Loïck Peyron – ger sitt perspektiv på den här legendariska kappseglingen.

Den 8 november 2020 startar 33 seglare i den 9:e upplagan. Många tror att det är den mest konkurrenskraftiga flottan i racets historia med både veteraner och debutanter ombord på gamla och nya generationens båtar.

Sex kvinnliga skeppare ställer till start, vilket är rekord.

Jordens omkrets är 21 638 sjömil men på grund av väder och vind brukar de flesta skeppare i verkligheten behöva segla mer än 28 000 sjömil för att komma i mål.

Inledande bilden visar Alex Thomson i sin Hugo Boss, på väg mot starten 2020. Foto: Mark Lloyd.