Spindrift 2 – världens största racingtrimaran

Redaktionen

Fartvidundret Spindrift 2 får verkligen bekänna färg när hon snart går in på sitt andra dygn i solokappseglingen Route du Rhum.

Det blev en riktigt stökig första och andra natt i solokappseglingen på havet för Spindrift 2 och de andra 90 deltagarna. Vid rodret på detta monster står fransmannen Yann Guichard, 40, som har en imponerande meritlista med stora framgångar inom såväl matchracing som fleetracing och havskappsegling.

Men hjärtat klappar ändå mest för flerskrovssegling och Yann Guichard gör ingen hemlighet av att siktet är inställt på seger i årets upplaga av Route du Rhum. Han har den största och snabbaste båten vilket i kombination med hans kunnande bådar gott inför slutresultatet. Men i skrivande stund och efter ett mycket dramatiskt dygn med hårda vindar och hög sjö så finns det inga garantier.

– Det känns som att båten håller på att falla samman, rapporterar Yann Guichard i ett pressmeddelande från Atlanten.

I skrivande stund, efter 1 dygn, 18 timmar och 17 minuter på väg från franska Saint-Malo till Guadeloupe i den västindiska övärlden, ligger Yann Guichard och Spindrift 2 på en andra plats och 56 sjömil efter den ledande och levande legenden inom flerskrovssegling – Loick Peyron på trimaranen Banque Populaire.

Spindrift 2 är 40 meter lång, 23 meter bred och helt igenom optimerad med tanke på prestanda. Därför är den också avskalad från allt som må bidra till komforten men som också innebär extra vikt och lägre fart.

En lite annorlunda lösning är “motionscykeln” som gör att Yann Guichard kan skota storseglet och pumpa upp hydrauliken med benmuskelkraft.

Spindrift 2
Längd: 40,00 m
Bredd: 23,00 m
Djupgående: 5,10 m
Masthöjd: 41,00 m
Vikt: 21 000 kg
Krysställ: 650 kvm
Undanvindsställ: 804 kvm
Liveresultat: www.routedurhum.com
racing_havskappsegling_2014_SpinD_Ingang_spinndrift2

Relaterade artiklar

Rolex Sydney Hobart 2022

Sydney Hobart – tät start och vilda slagdueller

Trimaran-mot-Guadelope-Route-du-Rhum

Två döda när världens snabbaste havskappseglare gick i mål

Imoca-segelbat-brinner-och-sjunker

Räddning efter batteriexplosion – båten brann upp och sjönk

Pip_Hare_Medallia

Route du Rhum – haverier och fortsatt dramatik till havs

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar