Spithill under pressure i America’s Cup | live

Spithill under pressure i America’s Cup | live

Gustav Morin

Skepparen för Oracle, James Spithill, är under hårt tryck inför sjätte och sjunde matcherna som sänds live från San Francisco ikväll 22.00. Taktikern John Kostecki har blivit bänkad efter tisdagens fiasko och in kommer Englands älskling Ben Ainsle.

Det har i nästan varje av de fem racen sett riktigt bra ut i starten för Oracle. De har varit i ledning men i alla race utom ett blivit ifrånseglade. Och det har inte alltid berott på sämre kryssfart, som har varit ett stort samtalsämne bland många initierade. Den förlorade ledningen har snarare handlat om dåliga taktiska val.

Kastade in handduken
Båda lagen i America’s Cup har möjligheten att inte ställa till start i ett race. Tanken är i grunden att det kortet ska spelas om något går sönder. Men när Oracle kastade in handuken inför det sjätte racet, efter att ha förlorat med 1 minut och 5 sekunder i tisdags, var det inte på grund av fel på båten.

– I don’t see a tool box on deck for the confidence repair required, sa kommentatorn Ken Read så snart det stod klart att Oraclebesättningen behövde en psykologisk timeout.

De gjorden en katastrofal rundning efter första länsen och fastnade när de försökte sig på ett riktigt attackslag runt märket.

Kostecki ut Ainsle in
Sedan dess har Oracle hunnit med att träna en dag utan taktikern John Kostecki ombord. Ombord var istället Ben Ainsle, Englands mest populära seglare med fyra OS-guld bakom sig, och för några timmar sedan stod det klart att han kommer att vara ombord i dagens segling.

Båtarna verkar vara väldigt lika fartmässigt, förutom att Nya Zeeländarna har lite bättre egenskaper på kryssen, det är åtminstone där de tagit över ledningen i varje race.

Bättre kryssfart
Vissa tror att farten båtarna emellan är densamma men att Oracles båt är mer avancerad att segla och därmed svårare hitta rätt ”flow” med. Andra säger att Nya Zeeländarnas vingtrimmare Glen Ashby är en stark grund till att de går så bra. Och det är väl inte en helt märklig analys. Oracles ordinarie vingtrimmare Dirk de Ridder blev förbjuden att segla av America’s Cup-juryn, dömd för fusk i AC45-serien. Nu har unga lovande Kyle Langford, 24, blivit hans stand in. Inget ont om Kyle, han har gjort raketkarriär inom segling, men han har knappast hunnit med lika många timmar på vattnet som Ashby.

Vända trenden
Ben Ainsle är dock inställd på att vända motgångarna.

– Vi måste förbättra vår prestanda, inte minst på kryssen. Vi jobbar på det och kommer att göra ändringar om det krävs, säger han och fortsätter:

– Jag tror fortfarande att vi kan vinna detta. Det råder inga tvivel om att vi är i en tuff sits men vi har visat att vi kan vinna race och allt är möjligt.

För er som såg senaste livesändningen och undrar vad Spithill diskuterade med Coutts när han direkt efter racet klev av racebåten.

Gustav Morin

racing_bankappsegling_2013_Americas_Cup_Final_race_67_Spithill_under_pressure_490x260_playknapp

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Bowter_Aeon_batterier

Genidrag – gamla elbilsbatterier får nytt liv i elbåtar

Dolprop_fendrift_inledning

Svenska uppfinnaren – fendrift kan bli slutet för propellern

baljan2

“Baljan” blir eldriven – KSSS minskar utsläppen vid Sandhamn

Hyke_norska-elfarjan

Hyke – norska eldrivna passagerarfärjan nu i trafik