Starbåtsseglarna tar brons och 470-damerna på sjätte plats i världscupen

Gustav Morin

Gustav Morin

Starbat_Loof_Salminen_tar_brons_puffDet råder inga tvivel om att Starbåtsseglarna Fredrik Lööf och Max Salminen är ett av Sveriges hetaste OS-hopp. De tog hem bronset från senaste världscuptävlingen i Hyères som avslutades i fredags.

Fredrik Lööf och Max Salminen, KSSS, utökar sin medaljsamling. Efter att nyligen ha tagit silver på EM i Italien, så seglade besättningen in en bronsplats på världscuptävlingen i Hyères under fredagen. Bronset är nu teamets fjärde världscupmedalj sedan hösten 2010, då de började segla tillsammans.

Seglarförbundet pratade med en något sliten Fredrik direkt efter tävlingarna.

– Vi hade bara två dagar mellan EM och den här världscupen, vi var alltså inte lika fräscha på den här regattan. Därför känns det extra skönt att ha presterat så väl, berättar han.

Fredrik och Max gick in i medaljracet med serien BFD-2-1-4-2-10-1-4. De hade chans på guldet. 


– Vi måste hitta en växel till, några justeringar och en något starkare kropp, så kommer även segern, hävdar Fredrik.

SSF:s sportchef Stefan Rahm är mycket nöjd med teamets insats:


– Fredrik och Max gjorde ett mycket bra medaljrace. Det syntes att de bevakade sina positioner väl, säger han och fyller i: 
Fredrik verkar verkligen ha tagit ett kliv framåt när det gäller medaljrace.

Det var framförallt britterna Iain Percy/Andrew Simpson som imponerade i dagens Starbåtsfinal. Efter en genomtänkt prestart blev den brittiska besättningen snart kvitt sina motståndare och gick med 1 minut och 20 sekunders försprång före den resterande klungan över mållinjen.

Redan OS-uttagna 470-tjejerna Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson, GKSS, är det andra svenska teamet som lyckades ta sig till medaljfinalen. De starka vindarna som präglade nästan hela veckan passade teamet utmärkt. Den 7:e platsen i medaljfinalen räckte till 6:e plats totalt för Göteborgskorna. Med tanke på den stora konkurrensen i Hyères är den här placeringen teamets främsta prestation någonsin, ett resultat som till och med slår guldet från för-VM i Australien 2010, hävdar förbundskaptenen Magnus Grävare.


– Vi hittar direkt i hårdvind, både när det gäller trim och teknik, berättar Lisa strax efter racet. 
Teamet har väldigt länge känt att de har bra kapacitet. Nu när de har lagt in en extra växel med intensivare träning har det gett utdelning.


Även Astrid hänvisar teamets framgång till hårdvind:

– Vi är säkrare i båten när det blåser mycket, har koll på trim och är bekväma med farten. Vi får fortsätta att kämpa nu. Vi vet att vi har fler områden vi vill utvecklas på och är beredda på att göra allt inför OS nu. 
Therese Torgerson, tidigare OS-medaljör, är teamets nya tränare.

Anmärkningsvärt är också att Björn Allanson missade guldfinalen med bara en placering – trots att han bröt masten och missade en del segling.

Finnjolle_Allanson
Starbat_Loof_Salminen_tar_brons

470_Hyeres

Övriga resultat:
470 Herr: Anton Dahlberg och Sebastian Östling – 24.
49er: Kalle Torlén och Charlie Ekberg – 22. Niclas During och Jonas Geijer – 23.
Finnjolle: Björn Allanson – 11.

Laser Radial: Josefin Olsson – 22.

Läs mer på SSF.se.

 

Starbat_Loof_Salminen_tar_brons_puff

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar