Idag startar Volvo Ocean Race med In-Port Race

Gustav Morin

Gustav Morin

Efter två års väntan är det äntligen dags för starten av Volvo Ocean Race 2014-15. In-Port Racet i Alicante blir en försmak på vad som väntas bli den jämnaste upplagan av tävlingen någonsin.

I morgon drar Volvo Ocean Race igång för första gången sedan franska Groupama tog hem totalsegern i jordenruntkappseglingen 2012. Då var Martin Strömberg med i det vinnande laget och nu ger han sig, som ende svensk, in i sitt tredje Volvo Ocean Race ombord på den kinesiska båten Dongfeng Race Team.

– Det är väldigt skönt att tävlingen börjar, säger Martin Strömberg. In-Port Racet är ett bra sätt att testa formen och vi har klarat oss bra under träningsseglingarna. Vi har hittat lösningar på många av de problem som vi ser att de andra lagen har.

Separata race
I årets upplaga utgör Alla In-Port Race en egen tävling, Volvo Ocean Race In-Port Series, och består av korta seglingar nära land i varje hamnstopp. Poängställningen räknas separat från havsetapperna och lördagens segling räknas alltså inte till den stora tävlingen där vinnaren tilldelas den stora Volvo Ocean Race-bucklan. Men om flera lag skulle sluta på samma poäng efter den sista etappen till Göteborg kommer ställningen avgöras utifrån vem som lyckats bäst i In-Port-serien.

Under fredagsmorgonen hölls en presskonferens i Alicante där samtliga skeppare närvarade. Team SCA är den första kvinnliga besättningen i tävlingen på över tio år och deras skeppare Sam Davies berättade att alla i laget är angelägna om att få en bra start. 


– Vi vet att vi har en stor fanclub med många unga tjejer men nu fokuserar vi på att prestera under seglingen. Det är så vi blir bra förebilder och inte bara för seglare utan för tjejer i alla sporter.

Svenske prinsen på plats
Prins Carl Philip, som är beskyddare för Volvo Ocean Race, är i Alicante för starten och kommer att vara ombord på Team SCA under In-Port Racet.

In-Port racet tar cirka en timme och seglas nära hamnen i Alicante, vilket ger fans en chans att se de nya Volvo Ocean 65:orna göra upp på nära håll. Det är dock svårt att säga vad In-Port Racet kommer att säga om lagens form. År 2011 vann Abu Dhabi Ocean Racing det inledande racet i Alicante men en vecka senare bröt de sin mast bara ett par timmar efter starten för den första etappen.

Samtidigt är det är nu alla månader av träning ska visa resultat och startfältet är fullt av vinnarskallar. Alla tävlingar är på fullt allvar för seglarna och nästa helg startar den första etappen till Kapstaden. Abu Dhabi Ocean Racings brittiska skeppare Ian Walker ser fram emot att möta de andra lagen på startlinjen.


– Med bara en vecka kvar till starten av den första etappen är det viktigt att vi är rädda om båten och våra segel. Men vi siktar på ett bra resultat och vi vill ge våra fans i Abu Dhabi något att jubla över, säger Walker.

Livesändning
Alicantes In-Port Race startar imorgon lördag klockan 14:00 och ni kan följa seglingen live på Hamnen.se från 13:50.

Alicante vaknar med spänningen i topp. Vilken lag ska sätta standarden för In-Port Racingen i VOR 2014-2015.

Racet startar i Alicante och efter stopp i Kapstaden, Abu Dhabi, Sanya, Auckland, Itajai, Newport, Lissabon, Lorient, så går båtarna i mål i Göteborg. 

De tävlande lagen är Team SCA (Sverige), Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel (Nederländerna), Dongfeng Race Team (Kina), Team Alvimedica (Turkiet/USA), MAPFRE (Spanien), Team Vestas Wind (Danmark).

Tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015 och ett sista In-Port Race den 27 juni

Ingångsfoto: Francisco Vignale/MAPFRE

Övriga foton: David Ramos/Volvo Ocean Race.

Mer info: www.volvooceanrace.com.

racing_havskappsegling_2014_Volvo_Ocean_Race_Vestas_Inport_race_VOR_Inport_puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_IMOCA60Lyfter_Ingang_IMOCA60LyfterIngang

Nu lyfter IMOCA 60!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar