Startbilder från ÅF Offshore Race

Gustav Morin

Gustav Morin

GR_puff_spinnaker Inför ögonen på tiotusentals entusiastiska åskådare inleddes en av årets största publikfester på lördagen i Stockholm, starten på havskappseglingen ÅF Offshore Race, den klassiska Gotland Runt-seglingen. För första gången i tävlingens drygt 70-åriga historia gick starten på Stockholms ström. Se stort bildspel!

Under goda vind- och väderförhållanden, sydliga vindar 3 – 5 meter/sekund, startade de tävlande i tio startgrupper under lördagen. Inga incidenter eller olyckstillbud har rapporterats och samspelet med den kommersiella trafiken har fungerat perfekt.  Många stockholmare hade lockats till att följa det spännande skådespelet. Hela Södermalms norra skyline var fullt av folk, från Slussen över Fjällgatan ända bort till Ersta kyrka.

KSSS ordförande Staffan Salén är entusiastisk:

– Det här har gått över alla förväntningar. Vi på KSSS vill tillsammans med huvudsponsorn ÅF och Stockholms stad göra seglingssporten synlig för alla stockholmare, liksom att visa att den verkligen är en sevärd publiksport. Det här är ett världsunikt evenemang som kommer att ge eko internationellt.

Skeppsholmen har under tre dagar verkligen gjort skäl för sitt namn. Fem tillfälliga pontonbryggor har byggts upp och tusentals människor har besökt seglingsområdet. Under söndagen sker ytterligare starter från Strömmen. Första båt beräknas nå målet i Sandhamn måndag kväll eller natten till tisdag.

ÅF:s vd Jonas Wiström, som själv seglar sin elfte Gotland Runt-segling, säger att engagemanget i tävlingen har flera syften:

– Vi vill använda de gröna värdena i seglingssporten för att marknadsföra Stockholm som en miljövänlig stad i nära kontakt med vatten. Det här är också rätt sammanhang att puffa för vårt eget varumärke, som arbetsgivare och som ett framstående teknikkonsultföretag.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.