Stjärnbåten fyller 100 år

Gustav Morin

Stjärnbåt fyller 100 år.Stjärnbåten, juniorbåten som danat kända olympiaseglare som Pelle Petterson och John Albrektsson, kommer under 2013 att uppmärksammas med buller och bång på båtmässor och jubileumsregattor i Göteborg och Stockholm.
– Den var en önskedröm när jag var grabb, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

– Stjärnbåten var en önskedröm när jag var en liten grabb och nu är det väldigt roligt att uppfylla den drömmen och få kappsegla med andra nostalgiker på Baggensfjärden, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt För Sjön.

Under båtmässan i Stockholm kommer nostalgiavdelningen att gå under namnet plasticfantastik och där kommer en nybyggd Stjärnbåt i plast stoltsera tillsammans med ett likadant smycke i trä.

– Det är en sann entusiast som skapat plastbåten. En röd pärla som heter Hallonet, berättar Thomas.

Hur är båten att segla?
– Med dagens mått är den ju ganska trött. Men den är jäkligt trevlig. Man seglar den enkelt ensam men blåser det friskt kränger den kraftigt och man får snabbt fullt upp. Det ska inte så mycket till för att den ska ta in vatten i sittbrunnen och då måste man pumpa som en galning.

Utövarna är mest gubbar med ett förflutet med Stjärnbåtssegling men på Baggensfjärdens regattor deltagar också den del damer, bland andra en spänstig 80-åring.

Båtutställningen i Göteborg, 1-10 februari, har utsett Stjärnbåten till Årets Jubilar. Dessutom kommer en jubileumsbok, via Baggensfjärdens Stjärnbåtsseglare, att ges ut i samband med båtmässorna.

GKSS gav en gång i tiden upphov till ”Stjärnan” via en konstruktionstävling. Nu har de bildat en Stjärnbåtssektion med Dick Berghede som initiativtagare.

I Fiskebäck i Göteborg har ett unikt Stjärnbåtsprojekt startat. Per Seldén, känd i andra båtsammanhang, har välvilligt ställt lokaler till förfogande och här kommer några Stjärnbåtar att renoveras under vintern. GKSS kommer att erbjuda alla intresserade, oavsett ålder och kön, att kunna delta i kurser i träbåtsrenovering och vad därtill hör.

Nu söker Stjärnbåtssektionen seglare som under sin juniortid upplevde somrarna med Stjärnan, och andra entusiaster, att hjälpa till på bland annat båtmässan och inte minst med renoveringen av de fyra båtarna.

Mer information d.berghede@gmail.com.

Data Stjärnbåten:
Längd överallt: 5.50 m
Bredd: 1.60 m
Djupgående: 0.73 m
Deplacement: 500 kg
Segelyta 15 kvm
Kölvikt: 200 kg
Kölmaterial: Järn
Költyp: Långköl
LYS-tal 0.86
Läs mer på www.stjärnbåten.se eller www.stjarnbat.wordpress.com.

Stjärnbåt fyller 100 år.

Relaterade artiklar

Batklassiker-och-Hamnen-skriver-om-klassiska-batar

Båtklassiker + Hamnen – samarbete ska främja nostalgibåtar

Kreugers-trabat-Mary-till-salu

Kreugers Mary till salu för 6,5 miljoner!

Flax27-Greenboats-2019_JKu_2893-min-3

Flax 27 – byggd av fröer och PET-flaskor!

cruising_2019_Live_on_a_hundred_year_old_boat_Live_on_a_hundred_year_old_boat

Livet ombord på en 100-åring

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar