Stor dramatik i årets blåsiga Tjörn Runt

Stor dramatik i årets blåsiga Tjörn Runt

Redaktionen

Arga åskmoln ställde till det för flertalet deltagare i den 54:e upplagan av Tjörn Runt. Inte minst för segraren Anders Dahlsjö som tvingades göra en kovändning som en ren säkerhetsåtgärd.

Det blev dramatiskt när Anders Dahlsjö med besättning (i en Dominant 105) nådde Stigfjordens mynning. Ett åskmoln med mycket starka vindbyar drog över dem och de närmaste båtarna.

– Vi såg att flera båtar bakom oss broachade, välte och hade sig och vi förstod då att det var väldigt bråttom att få ner spinnakern. Det var trångt och vi hader tre val. Att gippa kändes för riskfyllt och att segla ut på avlyst område var uteslutet, säger Anders.

Han fortsätter:

– Så vi gjorde en klassisk kovändning som en ren säkerhetsåtgärd, alltså en stagvändning vilket på undanvind innebär att man svänger nästan ett helt varv.

Det var bara ett av flera smarta drag som ledde Anders Dahlsjö till seger i den prestigefyllda Coastal-klassen. Ett annat drag var att välja den längre (men likväl snabbare) vägen utanför Lilla Brattön, istället för att nära Tjörnlandet.

– Med facit i hand ser vi också att vi gjorde rätt som sökte strömlä genom att hålla kurs söderut mot Marstrand istället för att frestas att sikta rakt ut mot Åstol – så som många andra gjorde på sin väg runt Tjörn, säger Anders.

Läs mer om hur Anders Dahlsjö vann Tjörn Runt. 

I år avgjordes racet i tre klasser. Förutom den nyss nämnda Coastal-klassen, med förlängd bana för de snabbaste båtarna, så fanns också Classic–klassen som seglade ursprungsbanan. Alltså den kortaste vägen runt Tjörn.

Sist men inte minns fanns Cruising-klassen där deltagarna seglar utom tävlan och utan krav på mätbrev.

Classic-klassen vanns av Johan Davidsson med besättning i en Smaragd.

Här är resultatlistorna för alla klasser.

Foto: Elisabeth Stensby

Redaktionen

racing_havskappsegling_2017_TjornRunt2017_Ingang_TjornRuntIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Kanotjakt-tjorn-runt-vinnare

Skrällvinst i Tjörn Runt – familj tog hem segern i kanotjakt

Gotland-Runt-2022-double-handed

Gotland Runt – hårda vindar och VM-guld till Sverige

racing_havskappsegling_2019_Tjorn_Runt_Tjorn_Runt

Historiskt snabbt Tjörn Runt

racing_havskappsegling_2016_TjornRunt_Ingang_TjörnRuntIngang

Tjörn Runt – tålamod och rutin avgjorde racet