Stor satsning av Hallberg–Rassy

Gustav Morin

Gustav Morin

_HR412sailing_puffI tider då det går svajigt för såväl små båttillverkare som stora anrika varv så satsar Hallberg–Rassy hårdare än någonsin med två nya modeller. Först ut är Hallberg–Rassy 412.

I vanlig ordning handlar det inte om några stora kursändringar när Hallberg–Rassy presenterar nyheter. Metoden är snarare att utvärdera, modifiera och förbättra tidigare modeller och det som skiljer nya Hallberg–Rassy 412 mest från föregångarna är att den har fått en sittbrunn som är något utöver det vanliga i storlek och bekvämlighet. Invändigt kan beställaren välja mellan en stor eller två mindre akterkabiner samt mellan en eller två toalettutrymmen.

Tack vare två stora skyligts är inredningen ljus och inbjudande. Ännu mer ljus släpps in via fyra fönster i skrovet och en finess så god som någon är att skrovfönstren sitter i ögonhöjd när man sitter i salongssoffan. Vidare utlovas att det U-formade pentryt ska vara väl tilltaget och ha alla bekvämligheter som Hallberg–Rasssys långseglande kundkrets kan tänkas önska sig. Därför hör kyl, frys, micro och vanlig ugn till självklarheterna.

Totalt sett är det just de komforthöjande finesserna som utmärker nyheten mest. Eller vad sägs om detaljer som försegelvinschar som är synkade – så att behovet av en skena för självslående fock försvinner? Tryck bara på en knapp så sköter sig jobbet kring stagvändningen av sig självt.

Sist men inte minst kan båten enkelt köras i sidled tack vare de infällbara bog– och häckpropellrarna. Dessa propellrar är utrustade med en så kallad hållfunktion som gör att man kan trycka båten mot en kaj även om det blåser sidvind från fel håll. Kanske är det just lösningar som dessa som gör att Hallberg–Rassy 412 är nominerad till utmärkelsen ”European Yacht of the Year 2012/13”.

båtmässan i Düsseldorf, den 19–27 januari 2013 är det så premiär för den andra nyheten. I en rak jämförelse med Hallberg–Rassy 54 har den helt trendenligt större sittbrunn. Överbyggnaden sträcker sig längre föröver vilket ger ett mer elegant intryck. I övrigt har den naturligtvis alla bekvämlighetsfinesser som Hallberg–Rassy 412.

_HR412cockpittable0580MRassy
Hallberg–Rassy 412 har större sittbrunn, mer ljusinsläpp och fler påkostade finesser än sina föregångare.

HR412-3380 
Stort u-format pentry med kyl, frys, ugn, micro och allt annat som blivande ägare till en Hallberg–Rassy 412 kan tänkas vilja ha.

HR412-3436 
Stor salong med mycket ljusinsläpp tack vare dubbla skylights och fyra fönster i skrovsidan.

Relaterade artiklar

Hamnen show 1

Hamnen show – första avsnittet

Hetaste båtarna på Orust Öppna Varv 2012

Hetast på Orust Öppna Varv