Stora vackra skepp i race mot Halmstad

Redaktionen

Tallship race: unga i riggen136 svenska ungdomar har fått plats ombord på fartygen som seglar i årets upplaga av The Tall Ships Race. Världens största kappsegling för segelfartyg har i år målgång i Halmstad den 5-8 augusti. Årets tävling startar den 30 juni i Waterford på Irland och passerar Greenock (Skottland), Lerwick (Shetlandsöarna) och Stavanger (Norge) på sin väg mot målet i Halmstad.

Foto: The Tall Ships Race

 

Mellan 70 och 100 fartyg deltar, bland andra Sedov – världens största segelfartyg – och fullriggaren Christian Radich – som vunnit racet flera gånger och som var skeppet i tv-serien Onedinlinjen.

Europa

Europa – nederländsk bark 1911. Foto: Brett Yate

The Tall Ships Race är en kombination av tävling och vänskapssegling. Under seglatsen ingår i regel tre tävlingsetapper med en vänskapssegling däremellan. Under vänskapsseglingsetappen kan besättningarna byta fartyg för att skaffa nya erfarenheter. Fokus med hela tävlingen ligger på ungdomar, cirka 3 000-4 000 ungdomar deltar i evenemanget. Besättningarna ska bestå till minst hälften av trainees, ungdomar i åldrarna 15-25 år.

Den besättning som varit bäst på att skapa internationella kontakter och visat prov på gott kamratskap vinner. Fartygens besättningar utser vinnaren genom en omröstning efter sista sträckan.

tjejer jobbar i riggen

 

Minst hälften av besättningen ombord måste bestå av så kallade trainees, ungdomar mellan 15 och 25 år. Foto: The Tall Ships Race

The Tall Ships Race startade för 55 år sedan och tävlingarna hålls i Medelhavet, Atlanten, Östersjön och vart fjärde år i Nordsjön. Sverige har varit värdhamn 12 gånger, senast Stockholm 2007.

Läs mer om den svenska delen av tävlingen på The Tall Ships Races hemsida.

 

 

 

 

 

 

Tallship race: unga i riggen

Relaterade artiklar

Rolex Sydney Hobart 2022

Sydney Hobart – tät start och vilda slagdueller

Fastnet_Race_1979_inledning

Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Ostindienfararen_Gotgeborg

Ostindienfararen Götheborg – idag börjar det stora äventyret

Ostindiefararen_Gotheborg

Ostindiefararen Götheborg laddar för Asienexpeditionen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar