Stormvindar vid Hobart – två båtar fortfarande ute

Gustav Morin

Gustav Morin

De största båtarna är snabbast i mål men de mindre, äldre och långsammare har det tuffast. Här är bildspel och video som visar när flottan brottas med stormstyrkor. Därtill intervju med vinnarna.

– Vinden verkligen ven runt om oss, det var tufft, verkligen tufft därute, säger Roger Hickman som nu seglat racet 37 gånger. I år var han skeppare på Farr 43:an Wild Rose som länge hade en chans att vinna totalt på handikapp.

Hickman lyckades vinna sin klass men efter att ha hamnat i tuffa stormbyar kunde han inte hålla farten uppe och totalsegern gick efter en hel del spänning till Darryl Hodgkinson på häftiga Cookson 50:an Victoire. Det är en systerbåt till norska Cookson 50:an ”Camilla” som vann ÅF Offshore Race ifjol.

Daryl Hodgkinson, en plastikkirurg från Sydney, lyckades således uppfylla sin dröm att vinna detta legendariska race på första försöket med båten som han köpte i 65-årspresent till sig själv ifjol. En båt som kom tvåa i samma race 2010 och på fjärdeplats både 2011 och 2012.

Skepparen framhäver sin taktiker och strateg Sean Kirkjian, med 17 race i ryggen, som en stor bricka i spelet.

– Han är en trollkarl som är expert på havets schackspel.

Navigatören Phil Eaide har seglat 34 upplagor av racet. Han menar att särdeles noggranna förberedelser var avgörande.

– Vi gick igenom hela racet om och om igen och målade upp hur vi skulle agera i olika väderscenarion. Vi hade morgonmöten i månader men de sista 24 timmarna innan racet var så klart mest intensiva, säger han.

– Det var ett ganska tufft race, säger skeppare Daryl. När vi träffades av de hårda nordostvindarna var vi verkligen tvungna att lita på både oss själva och båten för att fortsätta våga hålla gasen i botten. Det var ömsom fantastiskt häftigt, ömsom skrämmande. Vi kinesgippade en gång och det var riktigt skräckfyllt. Men vi lyckades få båten på rätt köl och kunde fortsätta. Dock ändrade vi segelsättningen och märkte att vi kunde hålla samma fart med betydligt mindre segel.

Detta var tredje gången Daryl deltog i racet och det verkar inte bli den sista.

– Vi har ett fantastiskt team och jag tror att vi kommer att fortsätta och komma tillbaka för 70-årsjubileet av Rolex Sydney Hobart nästa år.

De sista båtarna är en 41- och en 45-fotare som väntas komma i mål på nyårsaftons morgon, lokal tid. 

Foton: Rolex/Daniel Forster och Carlo Borlenghi.

racing_havskappsegling_2013_Sydney_Hobart_Sista_Bildspel__content_photo_2013_12_29599_0_1_photo_SYHO13cb_55555_bildspel_1200

Relaterade artiklar

Sydney Hobart1

Sydney to Hobart – höjdpunkterna!

Rolex Sydney Hobart

Årets Sydney Hobart spås bli en rysare

racing_havskappsegling_2018_Sydney_to_Hobart_Sydney_to_Hobart

Sydney Hobart – nattens livesändning i repris!

racing_havskappsegling_2015_Sydney_Hobart_27_dec_Chinese_whisper__content_photo_2015_12_37028_0_1_photo_SYHO15sg_04507

Hårt väder skapar haltande helsike

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar