I land med tårar i ögonen

Gustav Morin

Gustav Morin

VOR 150622borlenghi 10319 PuffMed tårar i ögonen klev Martin Strömberg med sitt Dongfeng Racing Team iland i Frihamnen i Göteborg efter att ha säkrat bronsplatsen i Volvo Ocean Race 2014-15.

Det blev en fajt in i det sista om andraplatsen mellan Team Brunel (NL), Dongfeng Race Team (CHN) och MAPFRE (SPA), där den förstnämnda var den båt som seglade hem andraplatsen, både i etappen och totalen.

Det såg länge ut att bli en tredjeplats i etappen för den kinesiska båten med svensken Martin Strömberg ombord. Men laget blev i slutspurten omseglade av MAPFRE (SPA) och slutade på en fjärdeplats. Det innebär att Dongfeng Race Team tar brons i årets upplaga av Volvo Ocean Race.

Storpublik
– Det känns fantastiskt. Att vi fick segla in i Göteborg och att så många var här och tog emot oss en helt vanlig måndagseftermiddag, säger Martin Strömberg.

Segrare i tävlingens sista etapp, som i tisdags gick från franska Lorient via ett kort depåstopp i Haag, blev Team Alvimedica (TUR/USA). Och det blev en seglivad slutspurt för laget, som länge kämpade mot svaga vindar in mot Göteborg.

Yngst vann sist
Team Alvimedica är det yngsta i tävlingen och etappsegern i Göteborg blev deras första.

– Vi är såklart väldigt glada över det fina resultatet. Det var en fantastisk insats av killarna, vilket visar hur långt vi har kommit under den här tävlingen, säger skepparen Charlie Enright, 30, efter segern.

På grund av de svaga vindarna flyttades målgången till Älvsborgs Fästning bron istället för Frihamnen. 

Sista chansen
För Team Alvimedicas del blir det en intressant avslutning på lördag, då lagets slutplacering kommer att avgöras i tävlingens sista In Port-race, där en fjärdeplacering står på spel mot MAPFRE.

– Jag har inte hunnit tänka på det där än, men det bör bli intressant. Vi ska försöka att njuta av den här stunden nu och fokusera på In Port-racet under slutet av veckan, säger Enright om det sista kraftprovet.

Totalsegern var redan innan sista etappen färdig, såtillvida att Team Abu Dhabi Ocean Racing kunde ta sig till mål utan att åka på några straffpoäng. Det lyckades teamet med och fick under måndagseftermiddagen lyfta den stora bucklan på scenen i Frihamnen, inför jublande publik.

Skrockfull segrare
– Jag har varken vågat att titta eller röra den här trofén för att jag är så skrockfull. Men nu har jag gjort båda och det känns fantastiskt att jag får dela detta med mitt team, säger skepparen Ian Walker, som nu kan titulera sig som Storbritanniens första Volvo Ocean Race-segrare.

För svenskbåten SCA blev det en sjunde och sista plats i etappen, som slutar på sjätte plats i totalen, efter Team Vestas Wind (DAN).

– Det är fantastiskt att få vara hemma i Göteborg. Det var häftigt att få segla in med tjejerna. Jag kan inte fatta att det här är sista etappen, säger Anna-Lena Elled, Onboard Reporter på Team SCA och tillägger:

– Vi har ju fortfarande ett In Port-race och fantastisk vecka i Göteborg, så det är ju faktiskt inte över än. 

Lördagen den 27 juni avgörs ett In-Port Race i Göteborg med start klockan 13.00.


Foto: Viktor Fraile, Carlo Borlenghi, Ricardo Pinto.

Se livesändningen från målgången i repris!

Resultat – etapp 9
1, 10:26:52, Team Alvimedica (TUR/USA)
2, 10:50:17, Team Brunel (NL)
3. 10:55:06, MAPFRE (SPA)
4. 10:57:55 Dongfeng Race Team (CHN)
5. 11:43:40 Abu Dhabi Ocean Racing (ADOR)
6. 12:56:20 Team Vestas Wind (DAN)
7. 13:05:04 Team SCA (SWE)

Resultat Volvo OCean Race 2014-15

1. Abu Dhabi Ocean Racing (ADOR), 24p.
2. Team Brunel (NL), 29p.
3. Dongfeng Race Team (CHN) 33p.
4. Team Alvimedica (TUR/USA), 34p.
5. MAPFRE (SPA), 34p.
6. Team SCA (SWE), 51p.
7. Team Vestas Wind (DAN), 60p.

racing_havskappsegling_2015_VOR_24_juni_VOR_150622borlenghi_10319_Puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar