Strid på kniven i Rolex Sydney Hobart

Strid på kniven i Rolex Sydney Hobart

Gustav Morin


Åtta båtar har brutit men överlevarna ger en otroligt spännande kamp. Med bara 50 sjömil till mål leder Wild Oats XI med 13 sjömil över Comanche. Och striden om totalsegern är lika tajt.
Se video från det hårda vädret!

Supermaxin Perpetual Loyal är en av de åtta båtarna som har brutit årets Rolex Sydney Hobart. De upptäckte en delaminering i skrovet och vände direkt för att segla i medvind, istället för att fortsätta bli bokstavligt sönderbankade av de besvärliga vågorna.

Om skadan tillkom på grund av att materialet mattats i de hårda förhållandena eller om båten krockat med något föremål är fortfarande oklart. Men det förstnämnda är inte helt osannolikt.

Wild Oats XI har varit först över linjen sju gånger tidigare.

Stan Honey som navigerade Investec Loyal (nuvarande Perpetual Loyal) till line honour 2011 och som nu navigerar monsterbåten Comanche rapporterar:

– Igår kväll såg vi riktigt stora vågor och det gör färden väldigt stökig på en så pass bred båt som Comanche. Men den riktiga utmaningen kommer nu på morgonen när vinden lättar kring sydöstra hörnet av Tasmanien.

Giganternas kamp
Comanche höll ledningen första dygnet men när vinden lättade tog Wild Oats ikapp och när Comanche fastnade i ett vindhål i Bass Strait seglade rekordhållaren “Oats” om. Den är nästan hälften så bred som den kaxige amerikanen och går generellt bättre i lätt vind.

Men vinden kom tillbaka och så även Comanche. De har loggat över 30 knop och i skrivande stund ligger de bara 13 sjömil bakom ledaren. Men ju längre söderut de kommer desto lättare vinden blir vinden.

“Vi sysslar lika mycket med underhållning som med segling säger Ken Read när han visar runt på den extrema 100-fotaren Comanche, som är nästan dubbelt så bred som sin huvudkonkurrent som syns i bakgrunden. 

I skrivande stund har Wild Oats XI saktat in till 8 knop medan Comanche fortfarande seglar i 13. Oats skeppare Mark Richards förväntar sig att gapet mellan båtarna kommer att fortsätta att minska när de närmar sig Tasman Island vid lokal middagstid.

Slutspurten
Amerikanens största chans att återta sin ledning är om Wild Oats XI seglar in i ett vindhål på slutet och Comanche kan segla runt henne. Det är förbannelsen av att vara den ledande båten – det finns det ingen framför som visar var minfälten ligger.

Så långt har vi bara målat scenariot för vem som kan bli först över linjen.

Vem som tar totalsegern är fortfarande vidöppet.

Cocksoon 50:an Victoire tog hem totalsegern ifjol och siktar på en ny bragd i år.

På handikapp leder för närvarande Quickpoint Azzurro. Men det är fortfarande väldigt tätt mellan båtarna.

Senaste radiointervjun med Comanche.

Följ uppgörelsen på www.rolexsydneyhobart.com.
Foto: Daniel Forster.

 

Gustav Morin

racing_havskappsegling_2014_Sydney_Hobart_Slutstrid_1__content_photo_2014_12_32773_0_1_photo_SYHO14df_1135_Puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sydney Hobart 2023: Klassiska kappseglingen på tre minuter

Sydney Hobart 2023: Klassiska kappseglingen på tre minuter

malgang-sydney-hobart-2023

Nagelbitande gippduell vid målgången av Sydney Hobart

Starten för årets upplaga av Rolex Sydney Hobart.

Lätta vindar men hård racing i starten av årets Sydney Hobart

Rolex Sydney Hobart 2022

Sydney Hobart – tät start och vilda slagdueller