SuperFoiler – framtidens fartmonster redan nu!

Gustav Morin

Gustav Morin

Super FoilerSuperfoiler klarar +40 knop och ska bli plattform för en kappseglingsserie i linje med America’s Cup. Men till en bråkdel av priset. För bra för att vara sant? Bygget är redan igång…

På 1990-talet bevisade ett gäng australiensare att segling kan vara underhållande nog för att fånga en stor publik – så länge båtarna är tillräckligt extrema.

Det var den australiensiska skiffen på 18-fot som lade grunden. Med hjälp av sina enorma segel, breda vingar, smala skrov och lansliknande peken skapade den otrolig action och med bland annat hjälmkameror lyckades man förmedla känslan och pulsen via livelänk till Australiens tv-tittare.

Sändningarna gick i pausen till nationalsporten cricket och drog såklart storpublik. Sponsorerna älskade de stora exponeringsytorna och publiken fastnade för farten, skriken och vurporna.

Här är ett kort klipp från dåtidens livesändning. 

Det här var 25 år sen och även om 18-fotaren än idag är bland det mest spektakulära som kan seglas av en besättning på tre man, så är den gammal.

Man kan väl säga att den var otroligt ball fram till att foilingen slog igenom för ett par år sedan.

Se också:
Segla fyra gånger snabbare än vinden med foil!
America’s Cup-båtarna flyger – så funkar det. 
Världens första flygande familjesegelbåt kraschar!

Nu har samma gäng som satte medias ljus på 18-fotarna tagit fram en ny båt som ska kunna ge samma genomslag.

Kort och gott verkar de basera sin förhoppning om framgång på att båten ska leverera följande: Hög fart. Hög tekniknivå. Hög risk.

Designern av Superfoiler berättar om sin idé och förhoppning!

– Målet är att skapa världens snabbaste bankappseglingsbåt. Superfoiler har ett vikt/effekt förhållande som ingen annan kommer i närheten av och den är helt byggd för att foila. Ingen foiling – ingen racing, så kommer klassreglerna att se ut, säger Pete Melvin från Morelli & Melvin design.

Superfoiler är som en mix av en MOD70, en foilande A-katta, Sailrocket och Hydroptere. Den ser helt enkelt ut som en fantasi men enligt uppgift är bygget i full gång och under den australiensiska sommaren 2017/2018 kommer en seglingsserie vara igång i Australien och på Nya Zeeland.

Bygget är igång och vi på Hamnen.se kommer att följa projektet med spänning!

 

batar_segelbatar_2016_Superfoiler_Super_Foiler

Relaterade artiklar

Americas Cup Team New Zealand

Det lilla landet som leder högteknologisk segling

©GauthierLebec/Charal

Kölbåtarnas fart har fyrdubblats på 40 år!

SeaBubbles electric foiling.

SeaBubbles – grönt ljus för Bringdals foilande eltaxi

racing_havskappsegling_2019_Arkea_foiling_Arkea_foiling_Imoca

Galnaste foilande kölbåten hittills!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar