Svaga vindar i Sandhamn Open

Svaga vindar i Sandhamn Open

Redaktionen

XPO vann övertygande X35-klassen i Sandhamn Open Ban

Tre varianter av kappseglingar bjöd arrangören KSSS på i Sandhamn helgen 9-10 juni. Havs- , skärgårds- och bankappsegling. Solen sken men vindarna var det skralt med.

I havskappseglingen Sandhamn Open blev det en hård duell i svaga vindar ända in på mållinjen. Årets totalsegrare blev Ralf Aspholm som skar mållinjen med sin 40-fots IMS-båt Data Communication en knapp minut före veteranen Gutta Johansson på HQ Bank, som vann de båda bantävlingarna för havskappseglarna i IMS-klassen på lördagen.

I den nya folkklassen LYS, som införts i Eurocard Gotland Runt och Sandhamn Open, vann Gunnar Straume och hans Mumm 36:a Shogun före den betydligt längre 54 fot långa Anthem.

För tredje året i följd totalvann Ralf Aspholm och hans besättning på Sinergia 40:an havskappseglingen Sandhamn Open.

– Vi vann på att vi gjorde ett bättre vägval och hittade vindarna först, förklarade Ralf Aspholm som kom i mål 53 sekunder före HQ Bank, men som på korrigerad tid efter handikappsystemet vann med drygt 12 minuter över HQ Bank.

Det var länge tätt mellan de två tätbåtarna, men HQ Bank gjorde sitt misstag vid den andra rundningen på havstävlingen och slog där in mot land vid märket Dämban för att hitta mer vind. Där valde Data Communication istället att segla rakaste vägen, vilket gav dem ett ointagligt försprång.

– Vindarna var så svaga att vi höll på att driva förbi Dämban-märket med den sydgående strömmen, men fick ny vind i sista sekund, berättar Ralf Aspholm.

På sista kryssen upp mot sista märket Almagrundet kämpade Gutta Johanssons erfarna besättning hårt och tog in en stor del av försprånget, men inte allt.

Dagen innan hade HQ Bank vunnit de båda bankappseglingarna som också ingick i tävlingen, och totalt räckte det till en andraplats i tävlingen.

Trea i Offshore-tävlingen i Sandhamn Opens stora IMS1-klass blev First 40,7-båten Aida, med skepparen Lennart Evrell. På en utmärkt femte plats, efter den nya First 40,7:an Absolute Blue, kom den 14 år gamla IMX38:an PWC, med Hans Lingqvist och Bo Jonsson som skeppare och rorsman, som var något av dark horse inför kappseglingen.

Inför årets Eurocard Gotland Runt har den folkliga LYS-klassen införts och gjort succé. I Sandhamn Open visade den erfarna besättningen på Gunnar Straumes lilla Mumm 36:a Shogun att en liten båt kan vinna, genom att slå den betydligt längre Bill Trip 54:an med nästan två timmar i korrigerad tid.

– Vi tjänade massor av tid genom att vi valde andra vägar än de andra. Gammal är äldst, skämtade Gunnar Straume, 50, med en så gott som jämnårig besättning.

Han var, liksom många andra tävlande, mycket positiv till tävlingsarrangemanget:

– Det var en väl arrangerad tävling med en bra bana, och beslutet att korta den var helt riktigt, tyckte Gunnar Straume.

Den lilla IMS-klassen vanns av X-37-båten Matrisen med skepparen Robert Szabo, och ORC Club av Johan Kull och hans Arcona 370 La Ganadora.

Resultat Sandhamn Open Hav/Offshore (totalpoäng):

IMS1

1. Data Communication, Ralf Aspholm, Sinergia 40, 11:36:34 (8p)
2. HQ Bank, Gutta Johansson, Grand Soleil 43R, +12:05 (16p)
3. AIDA, Lennart Evrell, First 40,7, +18:40 (24p)

Sandhamn Open Skärgård

Tjugo i tio på söndagsförmiddagen gled Asagao graciöst in i Sandhamn. Kjell Nilsson, skepparkransprydd skeppare på sin klassiska gaffelriggade 8-meters träseglare vann 2007 års Sandhamn Open Skärgård.

Konkurrensen borde varit hård i den lätta vinden mot moderna seglare som tvåan i tävlingen, Torbjörn Risbergs Maxi racer Droppen, som kom 24:34 efter på beräknad tid, och trean Älvan, en Athena 354 styrd av Claes Bothin, 2:35;29 efter.

Banan gick på 75 distansminuter lång banan i Stockholms skärgård i mycket lätta vindar.

Sandhamn Open Ban

Andreas Dalsten och hans XPO tog en övertygande seger i den nya X-35-klassen i Sandhamn Open Ban. Efter två segrar, en andra- och en tredjeplats vann han i överlägsen stil före Peter Pohls Escape och Lars Sörqvist Wild Thing, som båda hade 12 poäng efter fyra tävlingar.

Vindarna var lätta även på söndagens seglingar och därför kunde bara fyra seglingar genomföras.

På fjärde seglade Per-Olof Söderberg med besättning in, efter en seger på lördagen och två fjärdeplatser på söndagen, och femte platsen la Per Tengå och GoGreen beslag på.

Redaktionen

racing_havskappsegling_sosony500

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

nyheter_sailormikespuff

Mike får seglingens Oscar

Livetracker_SeaCartSeries_vinden_in_mot_visby

SeaCart trimaranerna sprider ut sig i Gotland Runt 2006