Svensk junior vinner VM i vindsurfing

Svensk junior vinner VM i vindsurfing

Gustav Morin

Kona_Worlds__Adam HolmTrots hård internationell konkurrens och 60-seglare på linjen lyckades 18-årige Adam Holm ta hem guldet i vindsurfingklassen Kona som avjordes på Gran Canaria. Nu siktar han mot OS 2016.

Adam Holm har tränat stenhårt i flera år för att nå toppen i den starkt växande Kona-klassen. Och han har varit nära länge. Vad sägs om den här meritlistan: 2009-brons, 2010-silver, 2011-silver, 2012-guld.

– Jag har kämpat stenhårt i flera år men bara nått nästan fram förut. Därför är jag överlycklig över att äntligen ha lyckats erövra VM-guldet. Det betyder otroligt mycket för mig, säger en glädjestrålande Adam Holm.

Totalt tävlade ett 60-tal seglare från tre kontinenter under fyra dagar på de klassiska vindsurfingvattnet vid Maspalomas på Gran Canaria. Samma vatten som bland annat fostrat tidigare svenska vindsurfingesset Johan Salén.

Kona_Worlds_
Det rådde lätta vindar under VM men brädtypen fungerar att kappsegla ändå.

Foto: Joachim Larsson.

Vindarna var lätta genom hela regattan men tack vare brädornas klassiska design med långsmala mått och centerbord så kunde racen genomföras ändå, även om det säkerligen var frustrerande för seglarna. Taktisk skicklighet och tålamod lär ha varit avgörande.

Adam visade verkligen att han kan hålla nerverna i styr genom att vinna fyra av de sju racen.

Och seglings- och surfskickligheten verkar vara medfödd i familjen Holm. Pappa Björn har varit med som reserv på bräda i OS i Los Angelse 1984 och presterat VM-medaljer i såväl brädsegling som i J80 och 470. Lillasyster Andrea, 16 år, är inte långt efter sin bror. Hon blev bästa kvinna på Gran Canaria med en sjätteplats totalt. Anmärkningsvärt att hon vann tre av de sju racen. Alla spikar togs alltså av Holmfamiljen.

Kona_Worlds_Fanny_Baumann_och_AdamDet är både tjejer och killar, gubbar och damer som tävlar i Kona. Fanny Baumann, 20, är en av de mest framgångsrika tjejerna som nu också satsar mot OS i Kiteracing.

– På några få år har vi fått fram ett mycket starkt lag. Vi har satsat fokuserat på att matcha fram ett antal unga talanger genom målmedveten träning. Det känns fantastiskt när detta arbete har burit frukt, säger Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

Konabrädan har blivit en stor kappseglingsklass på senare år. Många unga seglar men också många äldre som känner igen formen från förr och direkt kan vara konkurrenskraftiga. I förhållande till andra vindsurfingbrädor är den lång, smal och tung men samtidigt tålig och enkel. Därtill går den att kappsegla i lätta vindar – utan att plana. Man får bara använda ett segel, olika viktklasser har olika storlekar men alla seglar i samma klass.

Nu ryktas det att Adam Holm, som vid sidan av sin Konaträning också tränat den tidigare olympiska brädan RSX, nu går över till Kiteracing för att kunna delta i OS i Rio 2016.
I Sverige är Varamobaden utanför Motala ett populärt tillhåll för Konaseglare. Här är bilder från årets SM.
Foton: Joachim Larsson.

Läs mer hos Svenska Seglarföbundet. Eller på Konas egen webb.

Gustav Morin

Kona_Worlds__Adam Holm

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sandhamn_Foil_Raid_inledning

Sandhamn Foil Raid – fart och adrenalin i dagarna tre

Jono-Dunnett-vindsurfing-windsurfing-extrem

Från nordligaste Norge och runt Europa – på vindsurfingbräda

Vindsurfing_pa_spegel

Vindsurfing i full fart på blankt vatten – så funkar det

Vindsurfing-gamla-brädor-test

Vindsurfing i sommar – läge att skippa klassikern?