Svensk storstilad seger på Mallorca

Gustav Morin

Gustav Morin

190405 Anton o Fredrik foto Jesus RenedoMed hela världseliten på plats seglade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström hem en av årets största regattor, Trofeo Princesa Sofía på Mallorca – trots att finalseglingarna avgörs först på lördagen.

– Mästare i kavaj är alltid härligt! utropar Anton och Fredrik i korus

Det är så man säger när det räcker att vanka runt på bryggan när resten gör upp om andra- och tredjeplatsen. Man har seglat hem segern innan sista racet!

Vi gick stenhårt för segern idag. Så pass hårt att vi tjuvstartade i första racet, vilket vi fick reda på först efter att vi gått i mål som tvåa och vad vi trodde var totalsegern. Snacka om att behöva ladda om. Men det gjorde vi. Sista racet seglade vi samlat och behärskat men med otrolig vilja. Det var många känslor vid målgången. Jag är otroligt stolt över vår omladdningsprocess mellan racen, berättar Anton och fortsätter:

– Vi vinner regattan därför att vi seglar konsekvent rationellt med bra starter och för att vi är ett fantastiskt starkt lag som jobbar tillsammans i alla lägen. Mest nöjd är jag över omladdningen mellan första och andra racet idag och de beslut som medföljde.

Trofeo Princesa Sofía är den klassiska säsongsupptakten på den europeiska kappseglingssäsongen och ”alla” är där – bland annat nio av tio guldmedaljörer från OS i Rio 2016.

Men det hindrar inte Anton och Fredrik från att dominera 470-klassen – precis som de gjorde hela 2018 då de vann både EM och i världscupen i Hyeres i utklassningsstil.

Det är ingen tvekan om att svenskarna har varit världsetta det senaste året.

190405 Anton o Fredrik foto Asa JohanssonDet råder inga tvivel om att Anton och Fredrik behåller sin roll som världsettor.
Foto: Åsa Johansson. 

– Man förstår att man har gjort det bra när man ser höga poäng hos alla sina motståndare. Vi har en väldigt hög lägstanivå, det blev nyckeln till vinst idag. Mest nöjd är jag med att vi fortsätter segla vår segling och håller ihop det under fem dagar, säger Fredrik Bergström.

För Anton och Fredrik återstår nu medaljracet där de tio bästa – av totalt 73 båtar i 470-klassen – ska göra upp om medaljerna. Men det är bara silver och brons som står på spel. Guldet är redan bärgat av svenskarna. Men tro inte att de är nöjda för det.

– Medaljracet är fortfarande kvar och det går vi för att vinna, säger Fredrik.

Ingångsfoto: Jeses Renedo. 

racing_bankappsegling_2019_470_seger_Mallorca_190405_Anton_o_Fredrik_foto_Jesus_Renedo

Relaterade artiklar

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
30 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS-silver till Anton och Fredrik!

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

210312-4 Anton Fredrik VM 470 foto Uros Kekus Kleva

Svenskt VM-guld i 470 efter onödigt spännande final!

racing_bankappsegling_2019_EM_guld_470_Dahlberg_Bergstrom_470_Champions

EM-guld till Anton och Fredrik!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar