Svenska America’s Cup-laget tränar i Stockholm

Gustav Morin

Gustav Morin

DSC 6637Man kan nu se Artemis foilande AC45 med sin 21,5 meter höga vinge segla i full fart på Baggensfjärden med världsstjärnor som Fredrik Lööf och Iain Percy ombord.

Den otroliga häftiga katamaranen som har en mycket avancerad vinge istället för traditionella segel ligger just nu på Sune Carlsson Båtvarv i Fisksätra utanför Stockholm. Laget har redan varit ute och seglat och kommer att fortsätta att träna på Baggensfjärden under den kommande veckan.

Laget förbereder sig för America’s Cup World Series andra tävlingen som går i Göteborg sista helgen i augusti.

Innan träningen avslutas i Stockholm kommer båten att tas in till centrala Stockholm, närmare bestämt till Strandvägen, för allmänheten att se och kanske klämma en aning. Se till att vara på plats klockan 17.00 den 14:e augusti.

Foto: Anders Karén. 

Info om America’s Cup inför eventet i Göteborg

”Americas Cup, känd som den ”Auld Mug” är en trofé som tilldelas vinnaren av ett antal match race som avgör vilken av två båtar som skall erhålla pokalen Americas Cup. Den ena båten, känd som försvarare, representerar den båtklubb som för närvarande håller Americas Cup och den andra båten, känd som utmanaren, representerar den båtklubb som utmanar om pokalen.

Trofén, som är världens äldsta när det handlar om idrott, delades ursprungligen ut 1851 av Royal Yacht Squadron för en kappsegling runt Isle of Wight i England, som vanns av skonaren America. Trofén döptes till America’s Cup efter båten och donerades till New York Yacht Club (NYYC) enligt villkoren i avtalet ”Deed of Gift”, vilket även gjorde pokalen tillgänglig för ständig internationell konkurrens.

Historia och prestige i samband med Americas Cup lockar inte bara världens bästa seglare och båtkonstruktörer utan även medverkan av förmögna entreprenörer och sponsorer. Det är ett test, inte bara i seglingsskicklighet och båt- och segeldesign, utan också av kompetens inom finansiering och ledarskap.

America’s Cup World Series är den första delen av tävlingen i 2017 års upplaga av America’s Cup och börjar sommaren 2015. Med alla Americas Cup team seglandes i foilande AC45-katamaraner är serien en tidig möjlighet att samla poäng som till America’s Cup Qualifiers som startar 2017, från vilken det segrande teamet får rätten att utmana den nuvarande innehavaren av pokalen, Orace Team USA.

Ett av de utmanande teamen är en svensk båt, Artemis Racing. Teamet består av en mycket meriterad besättning som tillsammans seglat 61 America´s Cup, vunnit 14 gånger och har totalt tagit 11 medaljer i OS, varav 7 guld. Artemis Racing representerar Kungliga Svenska Segel Sällskapet i utmaningen om America’s Cup. KSSS har som officiell utmanare och representant för Artemis Racing givit GKSS möjligheten att agera sportslig ansvarig när tävlingen gör ett stopp i Göteborg.

Format
• Två seglingar per dag
• Prestart 30 min, Kappsegling 23-30 min, Målgång 15 min

Schema
28 augusti  
• 12.00-16.00 – Träning, Långedrag

29 augusti  
• 12.00-16.00 – Tävling, Långedrag
• 18.00-19.00 – Uppvisningsegling, Frihamnen

30 augusti
• 12.00-16.00 – Tävling, Långedrag

racing_bankappsegling_2015_Artemis_i_Stockholm_DSC_6637

Relaterade artiklar

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Team New Zealand Capsize1

Nya America’s Cup-värstingen på 75 fot kapsejsar

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_Americas_Cup_The_mule

Kapsejsning med ny båt inför America’s Cup

racing_bankappsegling_2019_Americas_Cup_Carolijn_Brouwer_Carolijn_Brouwer

Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar