Svenska EM-medaljer i Starbåtsklassen

Gustav Morin

Gustav Morin

EM i Starbåt i BåstadUnder seglarveckan i Båstad tog Sverige silver och brons efter de oslagbara italienarna Diego och Frithjof Kleen. Men mest anmärkningsvärt är att seglarlegenden Sune Carlsson, 81, ställde till start. Se stort bildspel!

Mats Johansson och Stefan Hemlin knep silvermedaljen med 1 poängs marginal före Tompa Löfstedt och Anders Ekström. Det är glädjande att vi håller fortsatt hög klass i paradgrenen Stare. Två andra besättningar som höll fanan högt var Sune Carlsson och Benny Nilsson som var snäppet före Börje och Carl Fredrik Larsson. Bägge seglade i EG klassen och EG klassen är för seglare i mogen ålder. Sune slutade 31 och Börje 32.

Åt förstaplatsen fanns inget att göra, Italienarna med Diego Negri och Frithjof Kleen spikade 6 av 7 race och tog hem mästerskapet i överlägsen stil, inte så konstigt kanske med tanke på att de hade en OS-satsning färsk i kroppen. M;en kampen om platserna två, tre och fyra blev däremot stenhård.

Gamlingarna hänger med
Mats Johansson och Stefan Hemlin knep silvermedaljen med en poängs marginal före Tompa Löfstedt och Anders Ekström. Två andra besättningar som höll fanan högt var Sune Carlsson (80+) och Benny Nilsson som var snäppet före Börje och Carl Fredrik Larsson. Sune slutade 31 och Börje 32.

En bra bit längre ned i fältet kom Hamnen.ses båt med segelnummer 7819, som med en relativt orutinerad besättning (Lars Nordling/Jasper Hein Nordling) gjorde sitt första internationella mästerskap.

– Det var hur kul som helst i Båstad men vi hade det stundtals mycket tufft där ute när det blåste på som mest. Till slut fick vi lite fart på båten ändå och knep en nittondeplats i race 4, vilket är ett stort fall framåt för oss. Nu behöver vi jobba på att bli mer jämna på banan och ta mindre dåliga beslut. Nu ska vi bara se till att träna mer, för det är i alla fall inte båten det är fel på! säger gasten, Jasper Hein Nordling.

Hård vind och hetta
I övrigt så bjöd Laholmsbukten på fantastisk segling i en nästintill tropisk hetta. Fältet på 39 båtar bjöd på en hel del överraskningar då vindarna var mycket varierande. Besättningarna var tvungna att hela tiden vara på sin vakt för att upptäcka skiften. När vindstyrkan i en del race närmade sig 10 m/s blev det dessutom tydligt att det är hårt att segla Starbåt.

Foto: Sailing Båstad.
Info om nystartade Starbåtscenter på ostkusten och västkusten Ost: www.swestar.org.
Väst: www.swestar.org.

Resultat från EM,
Sailingbastad.se.

racing_bankappsegling_2013_Starsailing_bildspel_9407118443_989091003b_b

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_2018_MakalosMalgangMM_Ingang_MaskalosMalgangIngang

Makalös målgång i Mästarnas Mästare!

racing_bankappsegling_2017_SuneCHallofFame_Ingang_SuneCarlssonHallofFame

Sune Carlsson invald i seglingens Hall of Fame

racing_bankappsegling_2016_AmericasCupBygge_Ingang_Artemis_puff

America’s Cup bakom kulisserna!

nyheter_2014_AC_Bildspel1_1

America’s Cup: Lööf och Salminen värvade

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar