Svenska seglare utmanar världseliten i Marstrand

Redaktionen

Redaktionen

Stena Match Cup SwedenBjörn Hansen, Johnie Berntsson, Mattias Rahm och Magnus Holmberg. Fyra svenska toppseglare utmanar än en gång världseliten i matchracing nästa vecka i Marstrand. Motståndet är hårdare än någonsin i Stena Match Cup Sweden. De tio högst rankade i världen är på plats.
– Inget är omöjligt om vi presterar på topp, säger Johnie Berntsson, Stenungsund, som gick till kvartsfinal i fjol och är ett hett svenskt namn i år.

Två svenskar har vunnit den klassiska VM-tävlingen i Marstrand tidigare. Björn Hansen vann 2007 och Mattias Rahm tog bucklan 2008. Förra året seglade den levande legenden Peter Gilmour hem sin sjunde seger i tävlingen. Australiensaren är en av de hetaste segerkandidaterna även i år efter sin seger för en vecka sedan i den portugisiska deltävlingen i World Match Racing Tour.

 

 

Berntsson Sailing Team

Berntsson Sailing Team. Foto Dan Ljungsvik

Johnie Berntsson jagar revansch
– Visst känner jag revanschlusta mot Gilmour, säger Johnie Berntsson, som gick längst av svenskarna i fjolårets evenemang i Marstrand. I kvartsfinalen slogs han ut av Gilmour efter vad som av vissa uppfattades som en taktisk miss och av andra som ett tveksamt domslut.

– Vi har slagit de flesta av dem som seglar här, så inget är omöjligt om vi presterar på topp, menar den internationellt etablerade seglaren Johnie Berntsson, som har en stor fördel i år:

– I år seglar vi med min ursprungsbesättning och det ger stabilitet. Nu gäller det vinna en mer än vi förlorar, så vi får plocka fram de verktyg vi vet att vi har för att vinna.

Sista slipningen av de verktygen gör han i Oslo i helgen när besättningen tränar mot finländaren Staffan Lindberg, som gör sin debut i Stena Match Cup Sweden den 5-11 juli i år.

Björn Hansen bäste svensk hittills
Björn Hansen från Åland och Stockholm är den ende av svenskarna som har ett Tourkort, det vill säga en garanterad startplats på världstourens nio deltävlingar. Han är också den som hittills presterat det bästa internationella resultatet av svenskarna i år genom sin tredjeplats på VM-deltävlingen i Korea.

– Det var glädjande, men ändå en viss besvikelse, vi var ytterst nära en finalplats, menade Björn som kommer till Marstrand med aspiration på en topplats.

Magnus Holmberg satsar internationellt
För göteborgarna Mattias Rahm och Magnus Holmberg har säsongsuppladdningen sett mycket olika ut. Mattias har vunnit sina tre lokala tävlingar i Sverige och Danmark i år med sitt svenska Stena Bulk Sailing Team medan Magnus har trimmat sin nya Zeeländska unga besättning i internationella mästerskap.

– Jag har lånat delar av besättningen från Phil Robinson och de är unga, 22-24 år, har mycket driv och entusiasm, men saknar kanske en del erfarenhet och rutin. Men vi har seglat starkt och med Martin Berntsson på fördäck hoppas vi kunna ta ett nästa steg i Marstrand, säger Magnus Holmberg, som seglar sin 16:e Match Cup-tävling i Marstrand.

Tre segrar för Mattias Rahm
Mattias Rahm och hans hustru Linda seglar båda två i Stena Match Cup Sweden. Linda satsar på en OS-plats i den nya klassen Elliott 6.

– Jag hade tre segrar bakom mig även 2008, och då gick det ju bra, säger en förhoppningsfull Mattias, som gärna hade kunnat lägga in mer träning i programmet men med två elitseglare, tuffa heltidsjobb för bägge och småbarn i familjen räcker inte tiden till för det.

Årets Stena Match Cup Sweden går redan nu till historien med det största och tuffaste startfältet någonsin. De svenska seglarna möter världens främsta matchracingseglare, där elva av 16 är de högst rankade på Touren. Här finns regerande världsmästaren Adam Minoprio, årets Tourledare Mathieu Richard, Peter Gilmour och hans adept Torvar Mirsky, Ian Williams, Ben Ainslie och många fler.

Det är upplagt för raffel i Marstrand.

Stena Match Cup Sweden

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kyste redningsselskapet

Fartygsdramat vid Norges kust är över

Wifiombord

It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar