Svenskar testar nya unika OS-klassen i helgen

Gustav Morin

emelyHagenWilliwaw En man och en kvinna kappseglar tillsammans på havet dygnet runt. Det är vad nya OS-klassen Mixed Two Person Keelboat Offshore handlar om. I helgen testas formatet.

Det är en uthållighetstävling i segling som är unik för OS-programmet då den pågår under flera dygn i sträck.

Nu till helgen körs det första testet i Sverige under KSSS Olympic Class Regatta i Saltsjöbaden och det är en stor mix av seglare som stället till start. 

Det är alltifrån rutinerade Magnus Woxén som seglat flera varv runt jorden med Volvo Ocean Race, Jimmy Hellberg som lär vara Sveriges mest engagerade amatörkappseglare och kanske skickligaste shorthandedkappseglare. Men det finns också unga framgångsrika jolleseglare som sticker ut samt några som nött varvet runt Gotland otaliga gånger och på senare år fokuserat helt på shorthanded-segling. 

I de mixade besättningarna hittar vi Julia Carlsson som vann ISAF Youth Worlds i Laser radial 2012 och är en av Sveriges bästa jolleseglare. Hon seglar med Ocean Race-seglaren Magnus Woxén. Jimmy Hellberg som vann totalsegern på Gotland Runt 2016 i Doublehanded seglar med Filippa Löhr, en meriterad jolleseglare som idag coachar både KSSS och Royal Sydney Yacht Squadron.

– Aldrig någonsin förr har havskappsegling funnits på OS-programmet. Tävlingsformen kommer att bli unik då ingen annan idrott har en tävling som pågår under flera dygn, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS. Och fortsätter:

– Därför är det så kul att vi ser ett stort intresse att vara med. Doublehanded är ju också en seglingsform som växer inte bara på elitnivå utan också inom breddsegling.

Deltagande besättningar:

Julia Carlsson & Magnus Woxén GKSS/KSSS
Magnus är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare, Julia en av Sveriges bästa jolleseglare

Emely Hagen & Carl-Henrik Ahlin KSSS
Emely har nominerats till ”Årets Havskappseglare” 2018 och 2019 år och har kappseglat såväl över Atlanten som runt Gotland (10 gånger). Seglar med rutinerade Carl-Henrik Ahlin.

Jimmy Hellberg & Filippa Löhr KSSS
Jimmy är Sveriges ”Mr Shorthanded”, med meritlista inom shorthand-segling och havskappsegling på hög internationell nivå. Filippa har seglat Optimist, 29er och Laser och är idag coach för KSSS och Royal Sydney Yacht Squadron.

Mikael Gelin & Charlotte Bornudd-Gelin Uppsala SS
Tillhör toppskiktet i 606 och seglar för årets nykomling i Allsvenskan: Uppsala Segelsällskap.

Nadine Kugel & Pär Lindforss Runmarö YC
Tillsammans har de seglat 39 Gotland runt, om än inte tillsammans. Både Per och Nadine har en bakgrund som segelmakare. Här är det mycket rutin ombord.

Sandra Sandqvist & Tomas Westergren KSSS
Sandra har erfarenhet från många olika grenar inom seglingssporten. Hon arbetade för Artemis Racing under America’s Cup på Bermuda och seglar numern Moth. Thomas är bland annat en framgångsrik F18-seglare med medaljer från såväl SM, NM och olika Raid-seglingar. 

Liv Gyllfors Gustav Theander KSSS/GKSS

Jenny Hammersland & Erik Lindén KSSS

racing_bankappsegling_2019_Shorthanded_emelyHagenWilliwaw

Relaterade artiklar

Matador sailing

Tufft Middle Sea Race – framgång för svenska Matador

Matador Fastnet

Svenska Matador trea i Fastnet Race!

Ingang

Fastnet Race – svenska Matador slåss i toppen!

MC 38

Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Jimmy Hellberg!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar