Svensken som var först över 50 knop får hederspris!

Svensken som var först över 50 knop får hederspris!

Gustav Morin

Anders BringdalHan är Sveriges största vindsurfare genom tiderna och därtill en av de snabbaste seglarna i världen. Nu har han valts in i seglingens “Hall of fame”.

Svensk seglings Hall of Fame har utökats med den evigt unge vindsurfaren Anders Bringdal. Han slog igenom samtidigt som sin sport i början av 80-talet, blev proffs och flyttade till Hawaii 1986. Och han är proffs på vindsurfing än idag.

Vindsurfing ”föddes” i samband med lanseringen av brädmärket Windsurfer som baserades på ett patent från 1970 av två amerikaner. Tre år tidigare föddes mannen som mer än någon annan förknippas med svensk vindsurfing – Anders Bringdal.

Bringdal är upplärd och tränad i Stockholms skärgård. Han lärde sig vindsurfa redan som 13-åring och började tidigt tävla. Bringdal var också en mycket lovande skidåkare men hans riktiga talang var som vindsurfare. Som 15-åring blev han VM-femma och tre år senare klev han över till proffslivet – när vindsurfingen var som allra störst.

Under fjorton år, från 1986-2001, tävlade han i den professionella cirkusen PWA.

I början av sin proffskarriär körde han på de klassiska vindsurfingbrädorna som var smala och långa. Han tog sedan klivet över till funboard när det blev populärt och lyckades även där.

Tidigt i karriären var Bringdals största förebild Robby Naish som gav honom motivation och inspiration. Den största rivalen i samma generation var dansk-tyske Björn Dunkerbeck (uppväxt på Kanarieöarna).

Under 80-talet tog Bringdal flera VM-guld och vann många deltävlingar på den professinoella touren.

Anders Bringdal är fortfarande i högsta grad aktiv och han kallas ibland för vindsurfingens Zlatan.

Så sent som 2009 och 2010 vann han den totala världscupen i speed och 2012 blev han den förste vindsurfaren som registrerade en snittfart över 50 knop med officiell videotiming. Han slog det internationella rekordet över 500 meter och innehar fortfarane det officiella svenska speedrekordet på 51,45 knop.

Se också!
Rekordåket – 68 knop!
I 200 km/h på vattenskida
Nytt rekord – 59 knop med vindsurfingsegel
53,27 knop – nytt galet vindsurfingrekord

Till seglingens Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Övriga medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus “Mange” Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin och Göran Marström.

Ett inslag från TV4 när GPS-speedsurfing slog igenom och Anders Bringdal vann på hemmaplan.

Anders Bringdal berättar om sin vindsurfing, sitt sug efter fart och om att sätta rekord och kapsejsa med foilande trimaranen Hydroptere

En härlig video från speedsurfingens början när Anders Bringdal och legenderna på Hawaii var på topp.

 

Gustav Morin

bloggare_adrenalin_2016_Anders_Bringdahl_Anders_Bringdal

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

LanzaroteFoilChallenge

Hugo Sjöberg klarade världens tuffaste vindsurfingrace

Sandhamn_Foil_Raid_inledning

Sandhamn Foil Raid – fart och adrenalin i dagarna tre

Jono-Dunnett-vindsurfing-windsurfing-extrem

Från nordligaste Norge och runt Europa – på vindsurfingbräda

Vindsurfing_pa_spegel

Vindsurfing i full fart på blankt vatten – så funkar det