Svenskt brons i Laser–EM!

Redaktionen

Den rutinerade svensken Jesper Stålheim visade återigen att gammal är äldst när han knep bronspengen i Laser–EM. Se inslaget!

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet:

Trots en sammanlagd sjätteplats får Jesper Stålheim ta emot en bronsmedalj i Laser-EM eftersom han hade tre icke-européer före sig i resultatlistan.

Mästerskapet har varit en stor framgång för svensken som knappt suttit i sin Laser sedan 16:e platsen i Rio-OS 2016.

– Det här känns givetvis jättebra. Jag har varit lite ringrostigt vid vissa tillfällen men överlag är jag väldigt nöjd. Jag är kanske lite överraskad över hur stora fartskillnader det kunde vara i början av regattan. Men det kan ha varit tillfälligheter också, berättar Jesper när det står klart att han vinner bronset.

Det var egentligen bara en enda dag (fredagen) under EM i franska La Rochelle som Jesper misslyckades och fick en 28:e och en 38:e plats. I de övriga nio racen har han serien 4-3-3-3-5-2-1-2-4. Det är oerhört imponerande av en seglare som bara tillbringat någon vecka i sin Laser de senaste 20 månaderna. Men fysiken har han – och han har seglat andra båtar.

Men att det skulle gå så här bra i EM var inget han räknade med.

– Nej, jag är lite förvånad själv. Men det har varit ganska enkla förhållanden här på EM där starten och farten har varit det som har varit viktigast. Hittills har jag startat riktigt bra i stort sett i alla race. Det känns som om kryssfarten blir allt bättre och jag närmare mig både australiensaren och nyzeeländaren. Länsfarten har också fungerat väldigt bra under hela regattan, berättade Jesper efter de fyra inledande dagarna.

Förutsättningarna under EM har varit idealiska med mycket sol och friska vindar runt 10 sekundmeter. Men finaldagen bjöd på ösregn och tio grader. Många seglare från sydliga breddgrader såg deppiga ut. Men inte Jesper.

– Jag gillar att segla när det är kallt, säger han.

Regnet lugnade sig till finalen och Jesper kom iväg bra och var etta vid första kryssmärket, men tappade sedan till fjärdeplatsen på länsen. Den platsen behöll han in i mål.

Planen var att det skulle bli ytterligare en segling på lördagen. Men så blev det inte och därmed stod sig resultatet där Jesper var tredje bästa europé i totalen.

Om Jesper tillbringat lite tid i sin Laser det senaste året så blir det desto mer nu. Först är det ett samlat VM för alla OS-klasserna i Århus i augusti och sedan är det full fokus mot OS i Tokyo 2020.

racing_bankappsegling_2018_StalheimEMBrons_Ingang_Jesper_European_Championship

Relaterade artiklar

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
01 August, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Josefin Olsson!

Candela electric boat

Svenska Candela tar in 80 miljoner och gör stjärnrekrytering från America’s Cup

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

“Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Sverige i topp på för-OS

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar