Svenskt JVM–guld!

Redaktionen

Svenskorna Vilma Bobeck och Malin Tengström överraskade genom att knipa i JVM-guldet (U23) i 49erFX i Marseille. 

– Det här är vår första vinst tillsammans och det känns riktigt häftigt att det dessutom är på ett mästerskap, säger Vilma och Malin.

Sarka tjejer
Seglingarna i Marseille har avgjorts i startfält med både rena herrbesättningar, mixade lag och damlag. Men det är bara damerna som seglat om JVM-medaljer.

– Jag har bara längtat efter att komma ut och klå killarna, säger Vilma Bobeck.

Hon fortsätter:

– Under de blåsiga dagarna på JVM i fjol kapsejsade vi åtminstone två gånger om dagen. I år har vi bara kapsejsat en gång per blåsig dag, så vi gör framsteg. Nästa år hoppas vi att vi inte kapsejsar alls.

Under hela JVM-veckan har KSSS-seglarna Vilma och Malin legat med och tampats i den absoluta toppen. Av de totalt åtta racen har de vunnit tre. Regattan har bjudit på en blandad kompott med vindar. Allt ifrån inställda seglingar på grund av för lite vind – men framför allt ganska mycket vind och tuffa förhållanden.

Varierande och vanskligt
– Veckan har varit väldigt tuff vind- och vågmässigt. Vi har verkligen fått känna på mistralvindarna här nere i Frankrike. Vårt tempo i båten och båtfart var väldigt vinnande. Vi gjorde precis som många andra misstag, men släppte snabbt det som hänt och gjorde allt för att segla vidare så bra som möjligt utifrån där vi var, berättar de.

För några veckor sedan var de med i VM i Århus (seniorer) och slutade som 23:a vilket var näst bästa svenska båt i klassen.

Håller rätt kurs!
– Ett JVM-guld känns bra inför framtiden. Det är ett kvitto på att vi gör rätt grejer och att vi utvecklas i rätt riktning. Nu när vi fått prova på att vara uppe i toppen och känna hur det känns, så kommer vi ha svårt att släppa den känslan. Nästa gång blir det förhoppningsvis på en seniorregatta.

Foto: Pierick Jeannoutot

Se också:
Nu startar kampen om svenska medaljer.
Sveriges största OS hopp!
Prisade svenska seglare.

racing_bankappsegling_2018_JVMMarseille_Ingang_JVMGuldMarseilleIngang

Relaterade artiklar

VM_guld_49erFX

VM i 49erFX – silver till Sverige efter olycklig miss

EM_Bobeck_Netzler

Överraskande svenskt EM-silver i 49erFX

racing_bankappsegling_2016_OS_RIO_Puffar_LisaHannapuff

Sju svenska seglare jagar medaljer

bloggare_adrenalin_2014_swe_sailing_team_Swe_sailing_team_artikel

Mjölksyrefest i ny video med landslaget i segling

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar