Full fart för ungdomarna i Youth America’s Cup

Gustav Morin

Efter fyra av totalt åtta seglingar ligger den svenska båten på fjärde plats i Youth America´s Cup som just nu avgörs i San Francisco. De sex svenska seglarna har fått ordentlig fart på 45-fots katamaranen och vann den fjärde seglingen.

– Vi har fart i båten och laget är starkt. Så fort som vi har fria spår är vi med i toppen, säger Charlie Ekberg som är rorsman.

Det svenska KSSS-laget seglar med allt större självförtroende. Måndagens första race (det tredje totalt) bjöd på mycket ojämna vindar. Den svenska båten var med i topp inför sista kryssgaten, men vid rundningen blev det kaos ombord och de slutade näst sist.

Alla var revanschsugna inför dagens andra segling och vinden ökade till 15 knop, vilket gynnade svenskarna. Efter en bra start blev det spännande vid sista rundningen då svenskarna var tvingade att gippa endast 15 meter från bangränsen och åkte därmed på en dubbelgipp vid sista märket. Trots det lyckades de hålla undan och kunde defilera in i mål.

– Mycket bra comeback, men sur poängförlust i tredje seglingen. Vi håller oss till det enkla men har gjort två dyra misstag vid kryssgaten. Vi har fyra race att kriga vidare på och vi ser starkare ut för varje dag som går, säger coachen Björn Johansson.

Efter halva regattan kan alla tio båtarna vinna. Och mellan första och sjunde båt skiljer endast tre poäng. Ingen båt har vunnit två race än. Alla race räknas och sista seglingen på onsdag räknas dubbelt.

Just nu är svenskarna fyra, endast två poäng efter Nya Zeeland som leder.

I det svenska teamet ingår Charlie Ekberg, Niclas Düring, Tom Gross, Andreas Axelsson, Arvid Bildh, Jonatan Ameln och Nisse Åkervall.

Repris av race tre och fyra.
Repris av första och andra racet.

racing_bankappsegling_2013_Americas_Cup_YouthAC_bildspelpuff1_GMR_AC34AugD30_7768

Relaterade artiklar

SurfIngang

Största surf-filmen bakom kulisserna!

Vattensport_2017_Ragnarok_Ingang_Worlds_biggest_kiterace

Ragnarök – 300 kitesurfare i kamp på snö

Vattensport_2016_SurfStorm_Ingang_Storm_chase

Red Bull Storm Chase – stollar söker stormar!

Spektakulart_2015_FrauscherRedBull_Ingang_RedBullIngang

Buskörning på hög nivå

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar