Sveriges vackraste klassiker i hård kamp

Gustav Morin

Gustav Morin

Under lördagen och söndagen kappseglade några av Sveriges vackraste båtar till minne av konstruktören Peter Norlin. Hamnen.se fångade skönheterna i ett stort bildspel.

Hela 16 båtar kom till starten vid Beckholmen. Fantastiskt vackra klassisker var och en av dem. Fem av dem har gaffelrigg, till exempel SK75 Eol och SK55 Thalatta som nyligen bytt ut sina bermudariggar mot traditionell gaffel, härligt tycker vi på Hamnen.se. 

Ljumma sydvästliga skiftande vindar gav de vackra båtarna en långsam undanvindsskjuts ut från Stockholm. Det var jaktstart som gällde, vilket betyder att de minsta och långsammaste båtarna släpps iväg först för att sen försöka hålla undan för de större och snabbare. 

I sakta mak gled de förbi Beckholmen, Djurgården, ut på Lilla Värtan, runt Fjäderholmarna, runda ett märke en bit norrut nästa uppe vid Värtahamnen och sen tillbaka in till stan och mållinjen vid Beckholmen. Totalt skulle båtarna avverka 12 sjömil.

Den längsta och i vissas ögon den vackraste båten Bacchant startade sist och hade en tuff uppgift att försöka ta ikapp kappseglingsorientarade R10:an Itaka. 

Bacchant är en Skärgårds 75 som byggdes 1936 på Neglingevarvet i Saltsjöbaden. Den sista i sitt slag.

Bacchant seglar sin första säsong i Sverige på mycket länge.

Sedan 1976 har hon seglat i USA och det var inte förrän dess nuvarande ägare Magnus Adlercreutz fick upp ögonen för henne förra sommaren som hon fick en koppling till Sverige igen. Magnus satte svensk flagg och seglade henne 1 500 nm over the great lakes, till Kanada, förbi Niagarafallen för att slutligen landa i New York. Därifrån skeppades hon till Sverige och här ska hon nu bli en aktiv kappseglare med premiär på Peter Norlin Memorial Classic.

Regattans giganter var just nämnda Bacchant och R10 Itaka. De tampades genom hela banan. Trots att segelmakaren och erfarne kappseglare Bengt ”Bengan” Lindholm rände runt på Bacchant med snabba ben och blicken överallt, och trots att de hade en till synes stark besättning var det Itaka som drog längsta strået resultatmässigt. De slutade trea totalt. 

Tvåa kom Thomas Larsson med kustkryssaren Winnie och vann gjorde vackra Skärgårds 75:an Falken som seglades av bara två personer, mot till exempel Itakas åtta man.

Falken tog hem totalsegern trots att den tyglades av bara två personer. 

Peter Lake och Kristina Lundevall visade att gamla långsmala spjut fungerar alldeles utmärkt för besättningar med bara fyra händer. Kristina Lundevall har ett svenskt mästerskap i Mälar 22 på meritlistan sedan tidigare, men det här var första rena klassikerracet för Falken med henne och Peter ombord. Paret kommer att köra alla tävlingarna i Classic Yacht Cup Sweden.

Fullständiga resultat från Peter Norlin Memorial här.

Det kommer att bli en aktiv kappseglingssäsong för de svenska klassiska båtarna. Här är kappseglingskalendern för Classic Yacht Cup Sweden:

24–25 maj Peter Norlin Memorial
27–29 juni Åland Runt
28 juni ÅFIR Classic
29 juni ÅFOR Classic
1–2 augusti Trosa Arkö Classic
30 augusti Hyundai Cup

Mer info på www.sailtrust.org.

Foton: Gustav Morin.

Relaterade artiklar

Reportage_2019_Stockholm_Classic_Poker_Run_Stockholm_Classic_Poker_Run-8_Puff

Stockholm Classic Poker Run – succé från första stund!

Reportage_2016_River_Breeze_River_Breeze

Världsunik båt med Rolls-Royce V12 till salu!

Spektakulart_2015_Snipa_med_V8_Snipa_V8_race

Så gick det för norska träsnipan med V8

nyheter_2015_Fri_Fart_Fri_Fart

Fri Fart för tusentals klassiska hästkrafter