Sweden Yachts återuppstår

Redaktionen

Redaktionen

Sweden yachts återuppstårFrån Seilas.no får vi reda på att Sweden Yachts i Stenungsund återuppstår i ett nytt bolag efter konkursen 2009. Det nya bolaget heter Europa till sjöss och bakom bolaget står den tidigare ägaren Sven Enoch, konstruktörem Peter Norlin och Lars Åhrén.

Sweden Yachts såg dagens ljus 1976 när de byggde ”Sverige” för den svenska America´s Cup-satsningen. Den första modellen för den ”vanlige” seglaren var Comfort 34 som sedan fick namnet Sweden Yachts 34. Det var den första båt som Peter Norlin ritade, tillsammans med Jens Östmann, för varvet. Den byggdes totalt i 333 exemplar. Sedan dess har varvet utvecklats till en av världens ledande tillverkare av välseglade kvalitetsbåtar med en produktion på 20-30 båtar om året.

Sweden yachts återuppstår

Foto: Seilas.no

 

2008 skulle varvet lansera en ny modell på 40 fot. Den blev aldrig klar men den norske ägaren fick sin båt trots varvets problem. Efter konkursen 2009 försökte norska intressenter utan framgång köpa varvet.

”Jag har haft ett bra samarbete med Sven Enoch och vill gärna fortsätta”, säger Peter Norlin. Han berättar också att han håller på att rita en ny modell för Sweden Yachts men vill inte avslöja mer än så.

”Allt är ännu inte på plats. Det nya bolaget hoppas att kunna återanställa de båtbyggare som tidigare arbetat för varvet” säger Sven Enoch. Han hoppas kunna leverera båtar igen till nästa vår.

Sweden yachts återuppstår

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kyste redningsselskapet

Fartygsdramat vid Norges kust är över

Wifiombord

It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar