Sydney Hobart LIVE

Gustav Morin

Gustav Morin

Rolex Sydney HobartDet kommer att bli en rafflande start i årets största australiensiska seglingshändelse. Med spinnakrarna uppe i 15 m/s kommer de 117 båtarna lämna Sydney Harbour strax efter 03.00 i natt, svensk tid.

Det kommer att bli en skumpig start med hårda sydliga vindar och nordlig ström för den 117 båtar stora flottan. Vågorna kommer att bli väldigt toppiga och jobbiga att kryssa sig igenom. Inte minst de högteknologiska och flatbottnade 100-fotarna med massor av segel lär få en tuff start där utmaningen mest ligger i att inte förstöra båten.

En stor utmaning för många lär att bli att handskas med sjösjuka.

100 fotarna skippersFrån vänster: Ken Read, Comanche. Mark Richards, Wild Oats XI. Manouch Moshayedi, Rio 100. Anthony Bell, Perpetual Loyal. Sid Fischer Ragamuffin 100.

Rolex Sydney Hobarts Facebooksida finns videointervjuer med skepparna på några av 100-fotarna, de som tävlar om att vara först över linjen.

– Vi ser verkligen fram emot de första 15 timmarna. Vi seglar dubbelt så snabbt som de mindre båtarna i hårda vindar. Även om det är en utmaning att hålla dem hela. Vi känner att vi har ett övertag mot vissa av våra närmaste konkurrenter då vi seglat vår båt i tio år och vet vad den går för, säger Anthony Bell som är skeppare på Perpetual Loyal.

Ken Read å andra sidan seglar Comanche – flottans mest extrema och därtill näst intill helt beprövade båt. Han har tagit ombord seglareset James Spithill men taktik och finlir vid rodret är inget värt om de inte lyckas med den största utmaningen – att hålla båten i ett stycke. Men som vanligt tar han det hela med ro och skämtar till det i intervjun:

– Först och främst ska vi jobba för att hålla våra julmiddagar kvar i magen sen är vi väldigt nyfikna på hur snabb båten kommer att vara. Man vet ju egentligen ingenting förrän man seglat sida vid sida mot konkurrenterna.

Storyn om flottans mest extrema båt.

32122 0 2 photo RSHYR14 Map

Men det är bara första dygnet som sägs ruska om seglarna ordentligt. Det annars beryktade hårdvindshålet Bass Strait ska bjuda på lätta och svårnavigerade vindar, så om alla båtar hållit ihop i blåsten lär det bli här som racet avgörs.

Men lagom till att de minsta och långsammaste båtarna når Bass Strait kommer vinden att öka igen, så det kan borga för att en liten båt tar hem handikappsegern.

Rapport inför racet.

Läs hela införrapporten här och se flera tv-inslag inför racet på au.sports.yahoo.com.

racing_havskappsegling_2014_Sydney_Hobart_Start_Puff_29712_0_2_photo_29471_0_1_photo_SYHO13df0624

Relaterade artiklar

Sydney Hobart1

Sydney to Hobart – höjdpunkterna!

Rolex Sydney Hobart

Årets Sydney Hobart spås bli en rysare

racing_havskappsegling_2019_Comanche_Comanche_Atlantic_Record

Comanches otroliga Atlantrekord på film

racing_havskappsegling_2018_Sydney_to_Hobart_Sydney_to_Hobart

Sydney Hobart – nattens livesändning i repris!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar