Kvinnliga Team SCA i ledning runt Fastnet Rock

Gustav Morin

Gustav Morin

Tidigt på tisdagsmorgonen rundade Team SCA klippan Fastnet Rock som ledare i storbåtsklassen i den klassiska havskappseglingen Fastnet Race. Den svenska båten lämnar nu den irländska sydkusten och seglar mot England och hamnstaden Plymouth – i ett fält av drygt 350 båtar. Målgång beräknas till onsdag morgon.
Foto: Rick Tomlinson.

– Det är en av de starkaste prestationerna av en kvinnlig besättning inom havskappsegling. Jag kan inte påminna mig att något liknande har inträffat tidigare, säger Richard Brisius, teamchef för Team SCA.

SCAs tolv seglare ombord består av nio kvinnor och tre män. De tre männen är några av världens mest meriterade havskappseglare men de är på plats som coacher och bedriften borde tillägnas tjejerna. Aldrig förr har en så kvinnodominerande besättning varit i ledningen vid rundningen i klassiska Fastnet Race.

Fastnet Race är en av världens äldsta havskappseglingar. Starten går från Cowes på Isle of White, runt klippan Fastnet Rock söder om Irland, tillbaka till Plymouth i sydvästra England. En sträcka på 611 sjömil. I år var 372 båtar anmälda.

SCA deltar med sin träningsbåt SCA Care, en VO70 som kom trea i Volvo Ocean Race 2011-2012, då med namnet Puma Ocean Racing.

Team SCA:s besättning i Fastnet Race 2013:
Annemieke Bes, Nederländerna
Carolijn Brouwer, Nederländerna
Sophie Ciszek, Australien
Sam Davies, Storbritannien – Navigatör
Brad Jackson, Nya Zeeland – Coach
Sarah Lihan, USA
Annie Lush, Storbritannien
Justine Mettraux, Schweiz
Pepe Ribes, Spanien – Coach
Joca Signorini, Brasilien – Coach
Liz Wardley, Australien – Boat Captain
Klaartje Zuiderbaan, Nederländerna

Relaterade artiklar

Kostern Lovisa-Puff

Kostern Lovisa – renoverad, havererad och återuppstånden!

Båt av wellpapp

Så bygger man en båt av wellpapp

Böldpest 2

Böldpest — så blir du kvitt plågan!

Motorrenovering

Proffs plockar isär motor i molekyyyler…