Team Vestas Wind på grund i Indiska Oceanen

Gustav Morin

Idag klockan 16.10 (svensk tid) meddelade det danska laget Team Vestas Wind att de gått på grund på ett rev vid Cargados Carajos Shoals, Mauritius i Indiska Oceanen. Samtliga ombord är oskadda men besättningen planerar att överge båten i gryningen.

Pressmeddelande 1:
Tävlingsledningen för Volvo Ocean Race är i kontakt med laget för att slå fast hur stora skadorna på båten är och besättningen får det stöd de behöver för att kunna handskas med situationen.

The Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) på ön Réunion har informerats om situationen.

Besättningen meddelar att de nu är grundsatta och sitter fast på revet men att ingen ombord har kommit till skada. Den fortsatta säkerheten för alla ombord är högsta prioritet för Volvo Ocean Race och Team Vestas Wind.

Besättningen har även meddelat tävlingsorganisationen att de planerar att överge båten så fort som möjligt efter gryningen.

Team Alvimedica och två andra båtar är i kontakt med Team Vestas Wind för att kunna assistera dem.

Pressmeddelande 2:
Team Alvimedica har nu anlänt till platsen där Team Vestas Wind gått på grund. De båda lagen har radiokontakt med varandra och Team Alvimedica finns tillgängliga för assistans.

Tävlingsledningen har regelbunden kontakt med Team Vestas Wind. Situationen är just nu stabil och besättningen planerar att stanna kvar ombord fram till gryningen.

Kustbevakningsstationen på ön Isle de Sud, cirka 1,5 km från den grundsatta båten, är underrättade och de har en RIB tillgänglig. Planen är att använda denna båt för att assistera Team Vestas Wind när de lämnar sin båt.

Samtliga nio personer ombord är oskadda. Besättningen leds av den australiensiska skepparen Chris Nicholson och med i laget finns de två danska seglarna Peter Wibroe och Nicolai Sehested.
Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race.

Team Vestas Wind rapporterar att deras båda roder gått sönder och att det kommit in vatten i aktern på båten. Båttypen Volvo Ocean 65 har vattentäta skott i aktern och fören. Resten av båten och riggen är intakt.

Foto ingångsbild: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

racing_havskappsegling_2014_VOR_Etapp_2_Sjunker_Westas_sjunker_puff

Relaterade artiklar

Tapio-Lehtinen-Golden-Globe

Tapios båt sjönk i Södra Oceanen – räddad av ensam kvinna

Imoca-segelbat-brinner-och-sjunker

Räddning efter batteriexplosion – båten brann upp och sjönk

Rescue-Runner Anna Sofia, SSRS Värmdö.

SSRS-båt i allvarlig grundsmäll – tre till sjukhus

IMG_1926

Konsumentverket vill ha enklare båtförsäkringar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar