Tjejbåten slog sina manliga VOR-rivaler i Fastnet Race

Gustav Morin

Gustav Morin

På onsdagsmorgonen korsade tjejbåten SCA Care mållinjen i Rolex Fastnet Race i Plymouth, de var efter sin huvudkonkurrent Abu Dhabi i mål men slog dem på beräknad tid.

Det som gjorde att Team SCA kunde slå Abu Dhabi trots att de var ett antal minuter efter i mål är att de hade färre segel ombord och därmed ett lägre mätetal.

– Vi är nöjda med racet. Det visar att teamets träning och hårda arbete lönat sig. Det var ett relativt enkelt Fastnet, så på ett sätt kan man säga att vi haft det lätt, men det gäller fortfarande att komma runt tävlingen på ett bra sätt, säger Carolijn Brouwer i besättningen och fortsätter:

– Vi gjorde bra ifrån oss under första halvan av racet fram till Fastnet Rock där vi rundade i ledningen. Men på vägen tillbaka vände det lite. Killarna på Abu Dhabi kom med tryck bakifrån och de hade ett större segel så de hann ikapp oss. Men vi slog dem på korrigerad sluttid.

Team SCAs navigatör Sam Davies medger att hon gjorde ett misstag på väg tillbaka från Fastnet Rock. De gick för långt österut i de lätta vindarna och Abu Dhabi kunde komma igen akterifrån.

– Vid ett tillfälle kom vi väldigt nära varandra och det blev då väldigt tydligt att vi saknade ett undanvindssegel. De hade en fritt flygande gennaker för lättare väder, så de kunde segla snabbare och lägre hela vägen hem.

Men trots att de blev omseglade kunde alltså SCA vinna över Abu Dhabi. Prestandahöjningen som lättvindsgennakern gav Abu Dhabi vägde alltså inte upp mätetalshöjningen.

Även Teamets chef, Richard Brisius, var nöjd med besättningens insats i deras allra första tävling tillsammans:

– Fastnet var vårt första stora delmål. Vi ville förbereda oss och genomföra det på ett professionellt sätt. Och det har vi nu gjort. Det är en del av den långa, långa resan mot att göra ett bra Volvo Ocean Race. Besättningen har förståss lärt sig en del nytt, men den viktigaste lärdomen är hur man tävlar i en av dessa stora båtar och hur intensiv konkurrensen är, säger han.

racing_havskappsegling_2013_Fastnet_SCA_finish2_SCAFast13-RT00460_original

Relaterade artiklar

Oceanbird_image_Wallenius_Marine

Oceanbird – svenska bilfraktarfartyget ska kapa utsläppen med 90 procent

M 20, foto Richard Låftman

Heroiska svenska minsveparen åter i bruk efter ideella insatser

bellona

Gångläget är allt – och hör sen!

tunnel

Norge bygger tunnel för passagerarfärjor!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar