Tjörn Runt 2010 – Stor och liten

Redaktionen

Redaktionen

Tjörn Run t 2010 b´vinnare BirgitDebatten är redan i full gång om rättvisan i SRS-talen när en skärgårdskryssare med en 73-årig skeppare kan vinna med en kvart över proffsen i hypermoderna konstruktioner. SRS-kommitén kommer väl att nagelfara detta under vintern men Simon Petersen i SP75:an Birgit hade vunnit även om båten hade haft 6% högre SRS-tal. Förutsättningarna under lördagens Tjörn Runt var optimala för denna långsmala skönhet med 16 meters vattenlinje. 2009 kom båten 3:a totalt och ända sedan 60-talet har Simon Petersen seglat åttor runt konkurrenterna i sina olika skärgårdskryssare.

 

 

 
Tjörn Runt 2010 vinnare Birgit

Totalvinnaren SP75 Birgit med Simon Petersen. Foto Ulf Palm

Tjörn Runt 2010 Teknova

Bengt Falkenberg, First 40 blev tvåa. Foto Ulf Palm

Förutom den överlägsna segern var årets Tjörn Runt otroligt jämt mellan de olika båttyperna, stora som små. Bengt Falkenberg i nya First 40 kom tvåa, Rikard Svanberg i CB66 Racer, som i år har fått sänkt SRS-tal, kom femma och Per-Erik Johansson i en 606, en av de minsta båtarna,  kom åtta totalt vilket tyder på att SRS-talen blir mer och mer rättvidsa i en handikappsegling som Tjörn Runt. En av de vassaste prestationerna stod Michael Collberg i Express för. Han har vunnit Tjörn Runt total tre gångeroch jag kan inte räkna antalet klassegrar. Collis kom nia totalt och vann Express-klassen sju och en halv minut före Lars Idmyr. I Express-SM för några veckor sedan var de också etta och tvåa. Sju och en halv minut mellan ettan och tvåan i exakt likadana båtar och där besättningarna är likvärdiga är kanske minst lika anmärkningsvärt som att en välseglad skärgårdskryssare vinner med en kvart.

Tjörn Runt 2010 Al Capone

Tjörn Runt 2010 Edin progressiva

Tjörn Runt 2010 C55

GP42 Al Capone, Farr65 Celeste, IMS55 Edin Progressiva och C55 AnitaLotta. Foto Ulf Palm

Tjörn Runt har alltid varit den tävling där små och äldre båtar kan hävda sig mot stora och nya. Så även i år. Det är det som är charmen och också därför som Tjörn Runt fortfarande är Sveriges största kappsegling. Att antalen deltagare minskade med ett hundratal i år är bekymmersamt. Det måste analyseras, det är i första hand familjebåtarna som sviker, inte elitseglarna. Att besättningarna är större i dagens båtar än för 20 år sedan är säkert en del av sanningen men inte hela. Bekväma fyrtiotalister är antagligen en lika stor anledning. Tror jag. Att sedan Seglarförbundet väljer att lägga ett regionskval i optimist samma helg som Tjörn Runt har också inneburit ett manfall. Många föräldrar hade annars seglat Tjörn Runt. Det borde man ha kunna undvika tycker jag, Tjörn Runt ligger alltid den tredje lördagen i augusti och har gjort så under mer än 40 år.

Tjörn Runt 2010 Najad

Mange Olsson, Hasse Bauer och Juppa Olsson seglade nya Najad 570, en båt både för Tjörn Runt och jorden runt. Foto Seglingsbilder.

Najad ställde upp med nya Najad 570, en fantastisk skapelse på 57 fot som kanske lämpar sig mer för längre seglingar än runt Tjörn. Gärna jorden runt. Men Mange Olsson gjorde bra ifrån sig och slutade på en tolfteplats i klassen.

Tjörn Runt 2010 folkbåt Kismet

Kismet vid Dyrön. Så långt allt väl. Foto Ulf Palm

Jag själv satt i en programledarbåt tillsammans med Harald Treutiger och kommenterade livesändningen på webben så jag kunde inte segla själv. Men min båt var med, folkbåt ”Kismet” SWE1233, med Curre Gelin och Pelle Fälth. Snygg segling och en helt godkänd insats tills Curre valde att gå igenom lilla hålet vid kraftledningarna. det gäller att läsa seglingsföreskrifterna.

Tjörn Run t 2010 b´vinnare Birgit

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kyste redningsselskapet

Fartygsdramat vid Norges kust är över

Wifiombord

It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar