Tjörn Runt firar 50 år – starten går imorgon

Gustav Morin

Gustav Morin

Tjörn RuntImorgon startar 50:e upplagan av Tjörn Runt och både OS-medaljörer och familjekappseglare ställer till start. Totalt deltar 505 båtar.

Av de 505 anmälda båtarna seglar 114 stora banan och 391 den lilla.

– Det känns som att vår jubileumssegling verkligen fått genomslag och att intresset är stort för våra olika arrangemang under Tjörn Runt-veckan. I Stenungsund kommer det att anordnas festligheter under fredag och lördag. Speciellt roligt är att även Tjörns kommun och företagen där deltar med olika arrangemang i år, säger Lars Berglund som är marknadsansvarig för Tjörn Runt.

På startlinjen finns flera tidigare vinnare, såsom Michael Collberg, Anders Dalsjö, Emil Sandberg, Sven Johansson, Mattias Heiding, Hans Wang, Anders Hansen, Hans Oskarsson och Mats Johansson. Hamnen.ses egen reporter Claes Olivecrona seglar X-35:an X-Ray.

Livetracking
Det går att följa 30 båtar som har försetts med GPS-sändare. Det gör man enklast med mobiltelefon genom att ladda ner appen ”Garmin Tracker”. Med dator loggar man in på my.garmin.com (användarnamn: tjornrunt och lösenord: garmin).

Seglare som kan följas via GPS är bland andra Johnnie Berntsson i Progressiva, Martin Nilsson i Salona 37, Anders Dahlsjö i Dominant 105, Michael Collberg i Cumulus och Peter Gustavsson i J111.

Klass för klassiker
För att fira att racet fyller 50 år arrangerar Stenungsunds segelsällskap också  Tjörn Runt för klassiska båtar på söndag. Detta är en tävling för båtar tillverkade innan 1964 och banan kommer att vara densamma som i Lilla Tjörn Runt.  Det var 1963 som ett antal seglare kom överens om att kappsegla runt tjörn och startade året efter det stora Tjörn runt.

I år seglas rundan baklänges vilket innebär att stora Tjörn Runt startar i Stigfjorden och avslutas strax efter Tjörnbron. Lilla Tjörn runt startas vid stss klubbstuga och drar runt stenungsön.

Det är två olika banlängder som gäller. I lilla Tjörn runt har de en lite längre bana för RS Feva och Zoom 8. Du kan se kartan för Lilla Tjörn Runt här. Kartan för stora banan finns här. Tjörn runt classics kör samma bana som lilla Tjörn Runt.

34 000 båtar
Under 49 år med kappseglingen Tjörn Runt har över 34 000 båtar varit anmälda. Förra året anmäldes 436 båtar, 428 kom till start och 412 gick i mål.

Säkerhet är såklart en viktig aspekt. Detta innebär förstås krav på personlig flytutrusning för alla seglare.

– I övrigt gäller det sjömanskap framför kappsegling. Ser man någon som ligger illa till ska man hjälpa, säger Sven Karlsson som är säkerhetsansvarig för Tjörn Runt.

racing_havskappsegling_2013_Tjorn_Runt_bildspel_20120818_Tj_rn_Runt_Starb_t_Philip_Carlsson1866

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_Tjorn_Runt_Tjorn_Runt

Historiskt snabbt Tjörn Runt

racing_havskappsegling_2017_TjornRunt2017_Ingang_TjornRuntIngang

Stor dramatik i årets blåsiga Tjörn Runt

racing_havskappsegling_2016_TjornRunt_Ingang_TjörnRuntIngang

Tjörn Runt – tålamod och rutin avgjorde racet

racing_bankappsegling_2015_Tjorn_Runt_Tjorn_Runt_puff

Strålande sol och snabba vindar i årets Tjörn Runt

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar