Trosa seglar vackert; Vixen till Trosa inatt!

Redaktionen

Redaktionen

Trosa seglar vackertBlöta men mycket nöjda och vid gott humör kom Vixen med besättning sent  igår kväll till Trosa. Efter en fruktansvärd natt med fyra timmars åskväder nådde båten Sandsänkans fyr utanför Harstena vid lunchtid på torsdagen. Då hade man ungefär 33 distans till Hartsö Stångskär, där Vixen möttes vid 20-tiden av engelska flaggan, tutor och varm choklad.  Välkomstkommittén lotsade sedan genom skärgården till Hållsnäs utanför Trosa.

Vixen har noterat toppfarten 13,4 knop och hållit ett genomsnitt på dryga 4 knop på sin 1000 sjömil  och 12 dagar långa seglats från Cowes på engelska sydkusten till Trosa. Inte illa med tanke på en nästan vindstilla måndag i Nordsjön och sedan två dygn med långsam bogsering genom Kielkanalen!

Så här säger Fredrich Dahlman, styrelseordförande Scandinavian Classic Yacht Trust och själv erfaren seglare och världsmästare med sin båt Fågel Blå i klassisk sexa i Cowes 2007:

”En fantastisk bedrift att segla från Cowes till Trosa och väldigt brittiskt att verkligen ta sig an extrema utmaningar! Genomförandet är helt i linje med classic yachting – att utsätta sig för naturens element under lång tid har alltid varit ett av många skäl att segla. Vi hurrar och hoppas Vixens bedrift att renovera och aktivt använda klassiska yachter kommer att fungera som inspiration och backas upp av företag som vill dra nytta av att synas i dessa utmanande sammanhang."

Trosa seglar vackert

Luke Yeats, Jack Gifford och Will Sheperd har lämnat över vattenprover och annan miljödokumentation till representanter för Askölaboratoriet . De ska nu sammanställa proverna, titta på förekomsten av plankton, näringsämnen och annat. I nästa vecka under Trosa Seglar Vackert visas en utställning med resultat och bilddokumentation från Vixens segling . Men redan nu kan de avslöja att det flöt omkring massor av skräp och sopor på Nordsjön medan de inte såg ett enda skräp i Östersjön!

Vixen kommer att synas i flera delmoment under Trosa Seglar Vackert, bland annat vid den stora seglingsfinalen på lördag 7 augusti, Trosa Tullgarn Royal Palace Regatta med seglingstävlingar i Tullgarnsviken precis utanför slottet.

Trosa seglar vackert

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar