Helgens tuffa ensamkappsegling i bilder

Gustav Morin

Gustav Morin

Robline Solo Challenge Ni som följde livesändningarna från Robline Solo Challenge vet att det var tufft på havet utanför Sandhamn i lördags. På korta banan (20 nm) vann en klassisk A22, en Nova på långa havsbanan (38 nm) och en Corsair 28 vann flerskrovsklassen. Men mest imponerande var nog 6o-plusaren som knep andraplatsen på korta banan i en Laserjolle.

Det var över 110 anmälda båtar till årets Robline Solo Challenge. Men efter en prognos med kuling och regn blev bortfallet stort. Till slut var det ändå nästa 70 tappra ensamvargar som satte av från Sandhamn på lördagsmorgonen.

En stor snackis kvällen innan start var om man skulle satsa på att satsa på ett handikapptal med eller utan undanvindssegel. Inte minst om de stora båtarna skulle köra med det. Skulle autopiloterna orka med att hantera rodret när skepparen sprang upp på fördäck för att hissa, ta ner eller gippa. Helt klart spännande manövrar.

Många valde ändå att gå ”all in” och hissade upp både gennakrar och spinnakrar och höll i sig i vindbyarna som ska ha nått 14 m/s.

En mast ska ha knäckts men alla klarade sig helskinnade.

En eloge går till flottans minsta båt, en Laserjolle som seglades av Mikael Robell. Han lyckades härda ut i burkbanden på en oändligt lång kryss över Kanholmsfjärden och ta sig in på en andraplats på korta banan.

Se alla resultat.

Se seglarnas egna videoklipp på Rrsc.solidtango.com.

racing_havskappsegling_2013_Robilne_Solo_Challenge_bildspel_3_Robline_Solo_Challenge_2013-5628

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2014_Robline_Solo_Challenge_Robline_Solo_Challenge_2014-65_PUFF

Hotfullt men härligt i Robline Solo Challenge

racing_havskappsegling_2013_Robilne_Solo_Challenge_Solo_Challenge

Livesändning | att hantera en 63-fotare ensam i kuling

racing_havskappsegling_2013_Robilne_Solo_Challenge_bildspel2_2

På lördag går Sveriges största solokappsegling

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar