Tufft på Marstrand i Big Boat Race

Gustav Morin

Gustav Morin

Big_Boat_Race_Marstrand_puffUnder helgen genomfördes första upplagan av Marstrand Big Boat Race under perfekta förhållanden på Marstrandsfjorden. Det rådde tuffa förhållanden – se härligt bildspel!
Foto: Dan Sjunnesson.

Kappseglingen är arrangerad av seglare för seglare som vill segla bansegling på Marstrands fantastiska vatten. Idén kom efter förra årets RC44-seglingar, då värdstjärnorna öste beröm över Marstrand, och seglarna som då var åskådare frågade sig varför de inte själva seglar mer på fjorden.

Sagt och gjort. De satte som mål att göra en regatta med seglarna i fokus. Reserverad brygga, gratis frukost, kul sociala aktiviteter och fina priser men framförallt bra kappsegling och kommunikation mellan tävlingsledning och seglare. Enkelt och kul!

Till slut kom 37 båtar med SRS över 1.22 till start, från J/97 till en X-50. Flera entypsklasser tog chansen att värma upp inför stora mästerskap senare i sommar. X-99 och Farr 30 samlade 4 båtar var. Även First 35 hade samlat 4 båtar. Många namnkunniga seglare var på plats och alla ville mäta sina krafter mot europamästarna i havskappsegling (Feelgood) och Farr 30 (Farrbar 2).

Lördagen bjöd på 8-12 m/s och strålande sol. Utmanande förhållanden för många, men utan alltför mycket dramatik förutom att Cheetah 30 bröt masten under en undanvind där de gjorde 15-18 knop. Många seglare var heta och det krävdes flera omstarter innan fältet kom iväg. Framåt eftermiddagen ökade det ännu mer och tredje seglingen ställdes in, vilket uppskattades av de flesta. I ledning efter första dagen var Stefan Kylebäck/Pär Larsson och Ola Sandell i varsin First 40.

På kvällen var det stor regattamiddag med 270 gäster på Marstrands Havshotell. Bra drag precis som alltid på Marstrand med Ken Read på länk från Lissabon och Götz Kalas som spelade live.

Söndagen var något lugnare och tre seglingar genomfördes i 6-9 m/s. Ännu en gång var seglarna offensiva och många av toppbåtarna blev tagna för tjuvstart. Femte och sista racet gick i mål vid Södra Strandverket inne i hamnen och sedan följde prisutdelning på bryggan.

Resultat:
1st J/109 Blur Peter  Gustafsson 22.5
2nd  Dominant 105  Lady  Godiva Anders Dahlsjö 39.0
3rd Farr30 Mrs Freckles Lena Bøymo Having  44.5
4th First 40 La Veuve Noire Stefan Kylebäck/Pär Larsson 45.5
5th X-50 Krabat Håkan Svensson 48.0

Läs mer på Blur.se.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.