Unga segrare i Stockholm Archipelago Raid

Unga segrare i Stockholm Archipelago Raid

Redaktionen

Det var många erfarna seglare i årets Stockholm Archipelago Raid. Men likväl var det unga Rasmus Rosengren och Tomas Westergren som vann till slut.

Stockholm Archipelago Raid har rykte om sig att vara ett tufft race. Fattas bara när långa sträckor ska avverkas i temperamentsfulla 18-fotskatamaraner under fyra dagar i världens mest svårnavigerade farvatten.

Med start och mål på KSSS i Saltsjöbaden gällde det att hålla skärpan i två race på mellan 50 och 100 sjömil per dag och passera ett antal kontroller. Något som Rasmus Rosengren, 21, och kompisen Tomas Westergren gjorde snabbare än de övriga 25 deltagande lagen.

Efter den sista seglingen och målgången i Saltsjöbaden stod de som klara vinnare i konkurrens av betydligt äldre och mer rutinerade seglare från Holland, USA, Storbritannien, Tyskland och Sydafrika.

För långväga gäster bjuder Stockholm Archipelago Raid en extra utmaning hur rutinerade katamaran- och långdistansseglare de än må vara. För här gäller det som bekant också att hitta rätt i en skärgård som hör till världens absolut mest svårnavigerade.

Exempel på det är amerikanerna Simmons och Sawyer som hade svårt att förstå hur de kunde gå på grund fastän de höll ett större avstånd till ett skär än en konkurrent som gick nära och klarade sig.

Stockholm Archipelago Raid avgjordes i år i två klasser där ovan nämnda Rasmus Rosengren och Tomas Westergren vann totalt medan Gunnar och Lisa Larsen vann i mixed/dam-klassen.

Resultatlistan.

Foto: Malcolm Hanes

Redaktionen

racing_bankappsegling_2016_ArchipelagoRaid_Ingang_Stockholm_Archipelago_Raid_Puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

baljan2

“Baljan” blir eldriven – KSSS minskar utsläppen vid Sandhamn

Henric_Wigforss_Optimist

Svenske Henric snabbast bland 1 200 Optimistjollar i Italien

Archipelago_Raid_F18_Inledningsbild

Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM

Archipelago-Raid-F18-Worlds-Stockholm

Stockholm Archipelago Raid – fantastiska bilder från dag 1