Unik chans – korsa Atlanten med vikingaskepp!

Gustav Morin

fairhair.00I vår ska världens största vikingaskepp segla över Nordatlantens våldsamma vatten. Nu söker projektet våghalsiga volontärer.

Draken Harald Hårfagre är världens största vikingaskepp som byggts i modern tid. Men det betyder inte att det förvandlats till en bekvämlighetsinrättning. Tvärtom.

Det finns förvisso modern navigationsutrustning ombord och besättningen tillåts bära moderna seglarställ, vilket såklart gör enorm skillnad mot förr. Men båten är byggd efter dåtidens principer och sägs segla likvärdigt som när det begav sig, med allt vad det innebär av tungt arbete och blöt tillvaro.

Ett gammalt vikingaskepp kan också få upp ordentligt fart. Här loggar Draken Harald Hårfagre 14 knop.

Den enda platsen ombord som tillåter någorlunda skydd från väder och vind är ett litet tält. Det finns alltså ingen ruff, kabyss, salong eller nåt annat krypin omgivet av stabila skott. Däremot finns någon sorts modern matlagningsmöjlighet samt toalett.

Man får finna sig i att leva i det fria. 

fairhairDraken Harald Hårfagre väger 80 ton bär 334 kvm segel.

Tanken med projektet är att återuppleva en av de mest mytomspunna seglatserna genom tiderna – den när vikingen Leif Ericksson för tusen år sedan upptäckte “den nya världen”. Det sägs att han upptäckte Amerika 500 år före Columbus.

Det lär bli kallt för båten ska kasta loss i maj från Haugesund i Norge och sikta över Nordatlanten mot New Foundland.

Seglatsen förväntas ta 30 dagar och om Draken Harald Hårfagre klarar överfarten kommer han att fortsätta att segla längs Kanadas och USAs kust.

Ansökan öppnar nu i december och vem som helst har alltså möjlighet att söka fram till februari då man hoppas ha värvat tillräckligt många för att klara målet.

Det finns ingen direkt kravspecifikation men tidigare seglingserfarenhet och ett gäng intyg lär vara positivt. Men även specialkunskaper inom alla sorters inblandande ämnen lär väga tungt.

God psykisk hälsa är ett klart plus och fin fysik är också bra, även om besättningen förmodligen inte behöver ro särskilt mycket, skeppet har nämligen försetts med motor.

Den enda tydliga önskan projektet har är att varje besättningsmedlem hänger med i minst två månader mellan april och september.

Här berättar skepparen vad som krävs för att segla och hantera ett vikingaskepp på 115 fot.

Ansök om att segla vikingaskepp över Atlanten!

cruising_langsegling_2015_Vikingaseglats_fairhair.00

Relaterade artiklar

Klikbygge-Folkbat-Unesco

Klinkbygge upptaget på Unescos kulturarvslista

VikingIngang

Torsk – grunden för det tidiga båtlivet

Greta on la vagabonde

Slalom mellan ovädren för Greta och La Vagabonde

Gurra-Krantz-Over-Atlanten

Gurra Krantz: “Jag gillar egentligen inte segling!”

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar