Uppgång och fall för Artemis under avgörande dagen

Gustav Morin

Gustav Morin

Artemis puffI första racet dag två tog Artemis storstilat igen för första dagens katastrofresultat. Sen gick det utför igen. 

Lyckan vände för Artemis Racing under finaldagen av Louis Vuitton America’s Cup World Series i Göteborg när hemmalaget vann dagens första race. Men i finalseglingen visade Emirates Team New Zealand klass vilket gav dem totalsegern i tävlingen.


– Vi är väldigt glada för att vi lyckades prestera under press och göra två riktigt bra race idag, säger vinnarlagets skeppare Peter Burling.

Storpublik i mysvindar
Med dubbla poäng att slåss om i Race 3 och 4 var Louis Vuitton America’s Cup World Series i Göteborg en öppen historia inför finaldagen. Vind på tre sekundmeter innebar lättare förhållanden än under lördagen och seglingen lockade återigen storpublik till Långedrag.

Efter grundstötningen igår revanscherade sig hemmalaget Artemis Racing direkt och vann Race 3. Tack vare en perfekt start tog de en stor ledning redan på det första varvet. Inför det sista racet låg Oracle Team USA, Emirates Team New Zeeland och Land Rover BAR alla på 34 poäng med Artemis Racing strax bakom i tabellen på 32 poäng.

Avgörandet
Race 4 blev helt avgörande. Där tappade Artemis Racing direkt från starten och låg sist vid den första rundningen medan Oracle Team USA tog kommandot. Det amerikanska laget blev dock omseglade av Emirates Team New Zeeland på det andra varvet runt banan. Nyzeeländarna släppte sedan aldrig sitt övertag och säkrade totalsegern i regattan.

– Det var lurigt ute på havet idag med lätta vindar. Vi fattade ett bra beslut i mitten på sista racet, valde rätt sida av banan och är glada att vi lyckades ta ledning och dra ifrån, säger Peter Burling vars lag nu också leder den totala poängställningen i Louis Vuitton America’s Cup World Series.

Nytillskott tar jumboansvar…
Artemis Racing avslutade dagen med en sistaplats vilket gav dem en femte plats i tävlingen i Göteborg. Lagets svenska besättningsman Kalle Torlén var besviken över resultatet. 


– Det kändes riktigt bra att öppna med en övertygande seger idag men sedan gjorde vi ett avgörande misstag i starten på sista seglingen, säger Torlén. Vi fick inte upp vårt Code Zero-segel när vi skulle och det kostade oss racet. Just nu känns det tungt för jag får ta på mig mycket av ansvaret för den missen.


– Det har varit otroligt häftigt att få tävla med det här laget i Göteborg. Vi visade att vi kan vara med och slåss i toppen och nu gäller det för oss att höja vår lägstanivå.

Vi hade gärna publicerat en repris av racet men eftersom de fullständigt katastrofala tv-rättighetsavtalen inte tillåter det måste vi nöja oss med minnet av livesändningen… 

Nästa deltävling i Louis Vuitton America’s Cup World Series avgörs på Bermuda 16-18 oktober.

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg

1. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 54p 

2. ORACLE TEAM USA (USA) – 48p
3. Land Rover BAR (Storbritannien) – 46p
4. Softbank Team Japan (Japan) – 43p
5. Artemis Racing (Sverige) – 42p
6. Groupama Team France (Frankrike) – 37p

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series

1. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 72p 
2. Land Rover BAR (Storbritannien) – 65p
3. ORACLE TEAM USA (USA) – 64p 
4. Softbank Team Japan (Japan) – 56p
5. Artemis Racing (Sverige) – 53p 
6. Groupama Team France (Frankrike) – 51p 

racing_bankappsegling_2015_Americas_Cup_Sverige_Dag_2_Artemis_puff

Relaterade artiklar

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Team New Zealand Capsize1

Nya America’s Cup-värstingen på 75 fot kapsejsar

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_Americas_Cup_The_mule

Kapsejsning med ny båt inför America’s Cup

racing_bankappsegling_2019_Americas_Cup_Carolijn_Brouwer_Carolijn_Brouwer

Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar