Världsliga i segling

Redaktionen

Redaktionen


Russell Coutts, Joao Lagos och Paul Cayard under presskonferensen där de presenterade planerna på en världsliga i segling. World Sailing League har fått ISAF.s välsignelse. Foto: James Boyd/TheDailySail

Fotboll, ishockey, basket, tennis, golf. Alla har de sin världsliga.
Nu är det seglingens tur.
I alla fall om Russell Coutts och Paul Cayard får som de vill.

World Sailing League, WSL, har presenterats.

 

Russell Coutts och Paul Cayard tillsammans med Joao Lagos, erkänd PR-man inom sport från Portugal, lanserar en ny årlig och global kappseglingsliga. WSL, The World Sailing League kommer att avgöras på kända seglingsorter runt om i världen och vinnaren får en prischeck på 14 miljoner kronor.

Tolv olika team, som ska representeras av nationer, ska kappsegla i fleet-racing format, men även andra typer av tävlingar kommer att ingå, till exempel Speed Race mot klockan och slalombana. De här formaten kommer att testas med den prototyp som är planerad att sjösättas senare delen av 2007.

WSL ska enligt planerna ha ett transportfartyg till förfogande där båtarna och deras utrustning kommer att transporteras till de olika regattorna. Fartyget ska ha verkstäder för att reparationer och annan service ska kunna utföras under transporterna.

 

Båtarna ska vara 70 fots catamaraner där den slutliga designen kommer att presenteras på försommaren i år. De 14 entyps catamaranerna ska börja byggas 2008 för att kunna starta WSL säsongen 2009.

De nya båtarna har designats av ett grupp där ORMA 60 konstruktörerna Marc Van Peteghem och Vincent Lauriot Prevost är de ledande personerna. 70 fots catamaranerna ska, enligt Coutts och Cayard, kunna kombinera fart och manöverförmåga och ska kunna seglas nära land så att publik kan följa tävlingarna.

Läs mer på ISAF:s hemsida

 

regatta_wslcouttscay

Relaterade artiklar

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Team New Zealand Capsize1

Nya America’s Cup-värstingen på 75 fot kapsejsar

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_Americas_Cup_The_mule

Kapsejsning med ny båt inför America’s Cup

racing_bankappsegling_2019_Americas_Cup_Carolijn_Brouwer_Carolijn_Brouwer

Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar