Vendee Globe: Kappsejsning vid Kap Horn

Redaktionen

Redaktionen

Vendee Globe

Vendee Globe kappsejsning

I en dramatisk räddningsaktion under tisdagen blev soloseglaren Jean Le Cam räddad av en konkurrent i jordenruntkappseglingen Vendee Globe.

När Volvo Ocean Race seglarna befinner sig tryggt och säkert på land i Singapore händer det mycket dramatiska saker i Södra Oceanen. över hälften av deltagarna har brutit i solokappseglingen jorden runt – Vendee Globe.

200 sjömil väst om Kap Horn lossnade bulben på Open 60 -båten VM Matériaux och båten gick helt runt.  Jean Le Cam  fick söka säkerhet framme i fören i det uppochnedvända skrovet. Nödluckan längre akterut låg under vatten. Någon kommunikation med yttervärlden var omöjlig.

Två konkurrenter, Vincent Riou med båten PRB och  Armel Le Cleac´h med Brit Air seglade upp till den nödställde.

Under onsdagskvällen lyckades Vincent Riou få över  Jean Le Cam till sin båt, dock med stora risker. För en stund såg det ut som om riggen på PRB skulle gå överbord.

Jean Le Cam och Vincent Riou i säkerhet ombord på PRB.

Mikkel Thommessen, seilas.no rapporterar:

De två båtarna seglade kontinuerligt runt haveristen för att vara så nära som möjligt när Le Cam skulle komma ut ur skrovet. Då Le Cam äntligen kom ut genom en lucka låg Riou närmast. Han gjorde tre försök med att kasta över en lina, men lyckade inte få över den till Le Cam som höll sig fast i ett av roderbladen.

Vid det fjärde försöket var Riou närmast desperat och tog sin båt ännu närmare. Då lyckades han få över en lina till Le Cam som surrade den runt kroppen. Riou kunde då winscha hem honom till sin båt.

I detta ögonblick fastnade utriggaren (som fungerar som en däcks-vantspridare som håller vingmasten) i kölbladet på Le Cams båt. För en stund såg det ut som om masten på Rious båt skulle dras med. Masten krängde 30 grader men med två man ombord lyckades de säkra riggen, i alla fall tillfälligt.

PRB är nu på väg till den argentinska staden Ushuaia under storsegel med tre rev och utan försegel.

För närvarande är det ovisst om senaste vinnaren av Vendee Globe (2004/05) Vincent Riou, kan fullfölja regattan han kommer i vilket fall att få kompensation för tiden han ägnade åt räddningsaktionen.
Le Cléac´s <> fortsätter i Vendee Globe och ligger nu på tredje plats, 641 sjömil efter ledaren.

Se kort videoklipp på  VM Matériaux liggandes upp och ned i Södra Oceanen, klicka här

Vendee Globe kappsejsning

Relaterade artiklar

Screenshot 2021-01-22 at 13.56.23

Otroligt hemmabygge – 74 fot av solid livsglädje!

Visby stridsfartyg

Stealth korvetten Visby – en smygare i världsklass!

Uppblåsbar fiskeflotte – för familjen?

Outdoor Boys – stora äventyr med liten budget

Poliskrasch

Polisen går på grund!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar