Medelhavet till Sverige i liten båt – del 2

Redaktionen

Redaktionen

Pontus Göranssons är på väg till Sverige från Gibraltar med sin Dehler 29 . Här får vi se den andra videon från den spännande resan. Hamnen.se har också fått en intervju.

Hur hittade du båten?
– Jag har under några år spanat efter nya, intressanta mindre båtar. Länge stod en Minitransat högt upp på listan och jag hade ett par Pogo 1&2 på gång nere i Frankrike. Jag var även över i Hamble och kikade på en X-302 som jag gillar skarpt. Dehler 29 i Hyères uppfyllde mina kriterier på ålder, skick, köl, färg etc.

Varför blev det en Dehler?
– Jag valde mellan en Pogo 8.50 som Chantier Naval Structures byggt. De gör mycket fina båtar. Men valet föll till slut på Dehler 29:an. Den är mer lagom och både snygg, välbyggd och välseglande. Jag gillar ju små båtar och hade egentligen gärna sett att båten var ytterligare lite mindre. Men det kryllar ju inte direkt av båtar i denna storleksklass så konkurrensen var/är inte så hård. 

Är den förstärkt och utrustad för långsegling?
– Båten är utrustad med djupa racingkölen (1,80m) samt uppgraderad motor (VP 19hp). Annars är det ingen specialutrustning att tala om. Jag ville helst slippa extra utrustning som varmvattensberedare, holdingtank, värmare etc. Vad gäller utrustning för långssegling fanns i stort sett ingenting. Det var därför mycket meckande i början med att fixa till båten. Tidigare ägare hade aldrig seglat i vare sig hårt väder, på natten eller över huvud taget bott i båten. Detta skapade en viss oro under de första veckorna då jag kände en smula osäkerhet ifall grejerna skulle hålla.

Var båten som du förväntade dig?
– Nja, det kan jag inte direkt påstå. Jag har ju kikat på båtar utomlands förut och har lärt mig att man ska ha låga förväntningar. Ändå blev jag besviken, både vid första besiktningen och av det som kom fram efter affären. Man skall dock ha i åtanke att vi svenskar är väldigt pedantiska med våra båtar, något som inte är lika vanligt utomlands. Där har man sin båt mer som ett bruksföremål. Trots att jag förespråkar små båtar så måste jag medge att en Dehler 29 är en liten båt på ett stort hav. Dess skrovform med platt förskepp lämpar sig heller inte för bidevindsegling vecka efter vecka i grov sjö. Båten är, i mina ögon, inte sjövärdig för en sådan här segling.

… fortsättning följer.

 

cruising_Videoblogg_Dehler_29_Dehler_29_blogg_2

Relaterade artiklar

Livingofgrid

Långsegling med liten budget – fem år på en 30 fotare

Norwegian solo sailor Erik Aanderaa

Stormig ensamsegling till Island

6288299_orig

Träbåtsharmoni – tio års familjeliv till havs

LindaLindenauLasPerlas1

Hon har seglat 40 000 sjömil med 250 kvinnor

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar