Vinnare blir träningsbåt för Ericsson

Gustav Morin

Gustav Morin

Ericsson Racing Team köper vinnarbåten från senaste Volvo Ocean Race, ABN AMRO One. VO 70-båten levereras i mitten av juli i år och ska fungera som träningsbåt och grund för besättningsuttagning.
I Kista drar nu Ericsson Racing Team igång bygget av en ny VO 70-båt för Volvo Ocean Race 2008.

Skepparen John Kostecki tillsammans med designern Juan Kouyoumdjian, två av nyckelpersonerna i Ericsson Racing Team.

John Kostecki, skeppare för den nya Ericssonbåten, har nyligen varit och kappseglat teamets nyinköpta träningsbåt, det vill säga ABN AMRO One. I regattan Heineken Trophy, Västindien, var ABN AMRO One den enda VO 70-båten och vann lätt över de fyra andra båtarna i klass Big Boat 1.

För John Kostecki var det premiär att segla ombord på designern Juan Kouyoumdjian vinnarbåt från senaste Volvo Ocean Race. Johns tidigare erfarenheter av VO 70-båtar är från ”Ericsson” med Bruce Farr som designer.

– Det var härligt att segla ABN AMRO One. Vad jag har upplevt stärker mig i vårt val. Hon är klart annorlunda att segla jämfört med mina tidigare erfarenheter. Den här båten är den bästa utgångspunkten för att fortsätta utvecklingen, kunskaper vi kan överföra till vår nya båt, säger John Kostecki.

Sedan november förra året har designgruppen inom Ericsson Racing Team med Juan Kouyoumdjian i spetsen jobbat hårt för att få fram bästa möjliga design på den nya båten. Bland annat har en mängd avancerade datorsimuleringar gjorts:
-Vi har baserat vårt arbete på den nya rutten och kört över 6 000 virtuella kappseglingar jorden runt med olika modeller. I dag vet vi precis vilken typ av båt vi ska bygga och varför, säger Juan Kouyoumdjian.

Designgruppen bestående av 15 personer har även utfört tanktester. Tanktesterna har gjorts vid Franska Försvarets bassänger i Paris.
-Det världens bästa plats för tanktester, menar Juan Kouyoumdjian.

Strax bredvid Ericssons huvudkontor i Kista, Stockholm, har Ericsson Racing Team installerat sig i en för tillfället tom industrilokal. Ett temporärt, högteknologiskt varv har iordningställt där Ericssons personal och andra besökare på nära håll ska kunna följa bygget.

Killian Bushe, irländare men bosatt i Ljungskile, är ansvarig för varvet och bygget. Han har tidigare byggt ABN AMRO ? båtarna samt senast Victory Challenge nya Americas Cup båt ”Järv”.

– Vi har bland annat byggt värmeugnar som behövs när man bygger enligt pre-pregmodellen. Den stora ugnen är 25 meter lång och kan ta hela båten, en mindre är till för alla detaljer som förstärkningar, skott, roder etcetra. Byggteamet är klara att sätta igång och vi ser fram emot den här utmaningen, säger Killian Bushe.

 

regatta_ertabnonpuff

Relaterade artiklar

batar_segelbatar_2007_hanhistorie01

Inblick hos storvarvet Hanse

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar