Vinnaren blir Sveriges bästa seglare

Gustav Morin

I helgen avgörs Mästarnas Mästare i segling. Närmare 40 Svenska Mästare från olika klasser gör upp i Båstad. Här berättar vi vilka som är hetast.

Förutom SM- och JSM-vinnare, som alla bjudits in, har även två wildcards delats ut, bland annat till OS-seglare. Det blir till exempel ett renodlat team från Rio-OS med Lisa Ericson, Hanna Klinga, Max Salminen och Josefin Olsson.

Josefin Olsson är med för sjunde gången.

Även Anton Dahlberg som seglade OS i Rio är på plats. Och Rasmus Myrgren som vann OS-brons i London 2012. Rasmus kommer att vara taktiker för rutinerade Johan Qviberg som representerar 606.

Rasmus har två segrar i Mästarnas Mästare från tidigare år och har nu chansen att tangera rekordet på tre titlar som innehas av Niklas Edler, som också tävlar i Båstad i helgen. För övrigt är det åttonde gången av totalt elva gånger som Niklas deltar. Hans odds är riktigt bra även i år då han seglat mycket J/70 i Champions League under året.

– Det ska bli kul. Jag hoppas på mycket vind! säger Edler.

I Mästarnas Mästare har alltså ungdomar som vunnit JSM chansen att sätta OS-seglare på plats – vilket gör regattan helt unik.

48 års skillnad
Yngste rorsman är Oskar Andersson med sina 14 år vilket är 48 år yngre än den äldsta. Oskar Andersson seglar Feva och Henrik Edman blev världsmästare i H-Båt i somras.

Sedan finns det ännu yngre och ännu äldre bland besättningarna.

Reglerna säger att inbjudna rorsmän väljer sin besättning men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med. Totalt är det 38 lag från 22 klubbar. KSSS har åtta lag på plats medan GKSS har fem.

Heta vinnartips
Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm är en av dem som har bäst koll på Seglarsverige och därmed vilka som har bäst chans att vinna.

– Ett hett namn i år är Michael Collberg. Han har vunnit 21 Svenska mästerskap genom åren, varav elva i Express. Men han har alltid hittat på anledningar till att att inte vara med på Mästarnas Mästare. Fel båt med fel antal folk, fel maxvikt med mera. Så nu ska det bli otroligt kul att se honom på banan.

En av de yngre seglarna som Stefan tror på är Marcus Westerlind från RS 200.

– Han vann första delseglingen i Allsvenskan som ju seglas i J/70. Han var stabil i grundseglingarna ifjol  i Mästarnas men åkte ut i semifinalen. I år har han med sig två riktigt rutinerade gastar i form av tidigare America’s Cup-seglarna Oskar Angervall och Oskar Ljung, som också har seglat Mästarnas Mästare många gånger.

Anton Dahlberg seglade OS i 470 i somras men har också hunnit med att vinna SM i Snipe. Han har därmed en egen plats i Mästarnas Mästare.

– Anton vann Mästarnas Mästare 2009 och hans främsta förmåga har alltid varit starterna. Men det är framförallt krysstart i lä som är hans grej. Så han tjatar mycket om att vi borde ändra formatet med halvvindsstart, garvar Stefan.

– Tidigare OS-seglaren Martin Strandberg har vunnit SM i Farr 30 och har nyligen kvalat in i allsvenskan med J/70. Han lär bli farlig.

Prognoserna spår vindar på 5-10 m/s, vilket är fullt tillräckligt för att det ska bli fartfyllt och spännande i J/70.

– Vi har ju försökt att skapa en bana där de rutinerade J/70-seglarna inte ska få alltför stor fördel av att de är bättre på manövrar. Men blåser det mycket kommer det definitivt bli en avgörande faktor.

Missa inte livesändningen från Mästarnas Mästare!

racing_bankappsegling_2016_Mastarnas_mastare_Mastarnas_Mastare_puff

Relaterade artiklar

MMIngang

Han är Sveriges bästa seglare!

Sportkanalen sänder Mästarnas Mästare!

Sportkanalen sänder Mästarnas Mästare!

racing_bankappsegling_2018_MakalosMalgangMM_Ingang_MaskalosMalgangIngang

Makalös målgång i Mästarnas Mästare!

racing_bankappsegling_2018_MastarnasMastare_Ingang_MastarnasMastareIngang

Närgången livesändning när mästarna gör upp!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar