Volvo Ocean Race: Ericsson 3 tillbaka till racet

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Ericsson 3 tillbaka till racet

Kanske de klarar det, att fullfölja etapp 4 och gå i mål innan det är dags för nästa, långa etapp som startar på lördag. Ericsson 3 har lämnat Taiwan efter två veckors dygnet runt jobb med reparation av det skadade förskeppet.
Ungefär samtidigt som Ericsson 3 gav sig iväg från Taiwan tog  Magnus Woxen en taxi ut till Arlanda för att ansluta till Ericsson 3 i Qingdao.

På onsdagskvällen, lokal tid, lämnade Ericssons 3 Taiwan och satte kurs mot den punkten där de avbröt kappseglingen av etapp 4 i Volvo Ocean Race för drygt två veckor sedan. Om allt går som det ska når de den positionen efter 6-8 timmar och kan då börjar kappsegla igen.

Efter två veckor stenhårt arbete är båten reparerad och nu väntar en kapplöpning mot tiden för att nå Qingdao i tid till starten av etapp 5 på lördag.

– Vi har verkligen arbetat som galningar. Båtbyggare och seglare har kämpat dygnet runt och nu är vi tillbaka. Jag vill verkligen ge alla kredit för ett fantastiskt arbete, sade skepparen Magnus Olsson en timme innan båten stack iväg till havs

Målet är att avsluta etapp fyra och bli femte båt till Qingdao. Därmed skulle Ericsson 3 plocka fyra viktiga poäng i den sammanlagda tävlingen.

Väderförutsättningarna ser bra ut. Prognosen pekar mot starka sydliga vindar runt 30-40 knop de första dagarna. Sedan vrider vinden och det kan bli kryss den sista biten. Men det betyder undanvind större delen av sträckan upp till Qingdao och då går det undan.

Kanske lyckas Ericsson 3 med det som alla trodde var omöjligt för någon dag sedan, det vill säga att hinna till starten av etapp fem i tid. Men det är viktigt att påpeka att förhållanden i östkinesiska havet är vanskliga. Väderprognoser revideras ständigt. Vindtyrkor och vindriktningar ändras blixtsnabbt.

– Nu är det ingen som tänker på hur kallt och blött det kommer att bli. Och ingen oroar sig för hårda vindar. Vi är bara så glada över att vara tillbaka. Samtidigt måste vi se till att hålla ihop allt.
– Men håller prognosen i sig så tror vår navigatör Aksel Magdahl att det kommer att ta cirka 50 timmar till Qingdao. Det skulle betyda att vi är där natten mellan fredag och lördag. Och då hinner vi till starten, sade en överlycklig Magnus Olsson.

Text: Mats Olson/ERT

Foto: Gustav Morin/ERT

Ericsson 3 tillbaka till racet

Relaterade artiklar

ElwoodIngang

Elwood 550e HT – tradition och innovation i ett!

SvavareTraIngangX

Hemmabygge – amfibiebåt helt i trä!

SailingVagabondeIngang

Kända Youtubers satsar på extrem trimaran!

RenaBottenIngang

Genomskinliga båtar – rena botten!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar