Volvo Ocean Race: Ericsson 3 trea

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Ericsson 3, tog sina andra raka tredje plats i Volvo Ocean Race när båten seglade in i den sydindiska hamnstaden Kochi på måndagen kl 08.35 svensk tid (kl 13.05 lokal tid). Skepparen Anders Lewander och hans besättning var då dryg ett dygn efter systerbåten Ericsson 4 som vann etapp 2 från Kapstaden till Kochi. Ericsson 4 leder nu hela Volvo Ocean Race.
Lyssna på vaktkaptenen Magnus Olsson direkt efter målgång i Kochi.
Se seg, men stundtals vacker film om vardagslivet i Kochi.

 

{mmp3}081201_magnus_olssonswed.mp3{/mmp3}

Lyssna på Magnus Olsson direkt efter målgång i Kochi

– Det är alltid lika underbart att komma i hamn. Och att göra det på en pallplats är extra roligt. På den här etappen har vi haft alla sorters väder och vindar. Vi lär oss mer och mer om båten. Och vi kommer att förbättra oss ytterligare i takt med att vårt självförtroende växer, säger Anders Lewander och får medhåll av sin vaktkapten, Magnus Olsson:

– Vi har haft mycket bra båtfart, men vi kan ännu bättre. Kanske behöver vi bli lite mer aggressiva i vår taktik, var Manges analys innan han sprack upp i ett stort leende:

– Jag älskar redan Indien. Det är en fantastik exotisk plats.

Det tog Ericsson 3 närmare 16 dygn att segla de cirka 4 450 sjömilen (cirka 8 250 km) från Kapstaden till Kochi. Det har varit en omväxlande resa med ovanligt mycket vind och hög sjö i början och besvärlig Doldrums och mycket lätta vindar i slutet. I början har de varit nästan ensamma på havet för att i slutet ha hundratals små fiskebåtar runt båten dygn i sträck.

Ericsson 3 har också varit i ledningen flera gånger, men Ericsson 4 hittade den snabbaste vägen genom lättvindsbältet och avgjorde racet tolv dagar efter starten från Kapstaden.

– Då var Ericsson 4 två sjömil framför oss, alltså bara ett stenkast. Men så dök det upp ett regnmoln med vindar som de lyckades fånga, medan vi satt fast. Två sjömil blev snabbt 50 och sedan var det kört, säger Richard Mason

Ericsson 3 tog alltså tredje platsen i det åtta båtar starka fältet. Bakom dem slogs på måndagen fyra båtar om platserna fyra till sju. De låg då alla inom synhåll för varandra.

Båtarna kommer nu att stanna i Kochi i knappt två veckor. På Luciadagen smäller starskottet för etapp tre av Volvo Ocean Race. Målet på etappen är Singapore dit båtarna beräknas komma dagen före julafton.

– Vi har inte haft mer än 3-4 sekundmeter de senaste dagarna. Och att veta hur vi ska segla vår båt i lätta vindar är den viktigaste erfarenheten från den här etappen eftersom det är vad vi har framför oss på kommande etapper, säger Richard Mason.

Text: Mats Olsson

Volvo Ocean Race har gjort några klipp från vardagslivet i Kochi, sett ur ett turistiskt perspektiv.

Relaterade artiklar

America's Cup

America’s Cup – första utmanarmatchen i repris

997e77903b1db170_800x800ar

Silver Puma BR – ny rymlig tuffing på nya skrovet

Roughest RNLI lifeboat rescues in huge waves and stormy seas

Brittiska sjöräddningens mest heroiska insatser!

122749735_3787620961270924_1952654447503421233_o

Ocean Cleanup – summering för nya skräpsamlarmaskinen

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar