Volvo Ocean Race: Ericsson 4 tvåa vid Fernando de Noronha

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Ericsson 4 med brasilianske skepparen Torben Grael var på torsdagseftermiddagen andra båt att runda ön Fernando de Noronha utanför den brasilianska kusten.
Därmed tog Ericssons internationella besättning 3,5 viktiga poäng och stävar nu vidare mot Kapstaden i Sydafrika och målet för etapp 1 av Volvo Ocean Race.
Se även videon hur två besättningsmän får sig en avhyvling av Kung Neptun

Text: Mats Olsson
Ericsson 4 var endast 13 sjömil (cirka 25 km) efter irländsk/kinesiska Green Dragon som rundade först. Trea var amerikanska Puma alldeles bakom Ericsson 4. Tillsammans med de poäng som båtarna fick efter in port-racet i Alicante för drygt två veckor sedan betyder det att samtliga tre båtar i topp har sex poäng.
Bakom ledartrion seglade de två spanska Telefónica-båtarna (Black och Blue) på väg mot rundningen på torsdagskvällen. Efter dem såg det ut som om Ericsson 3 med svensk skepparen Anders Lewander och hans nordiska besättning skulle runda som sjätte båt.

Ericsson 3 var då cirka 120 sjömil efter Green Dragon. Men på torsdagsmorgonen hade avståndet varit 170 sjömil så båtarna längre bak i fältet hade bättre vindar under torsdagen och avståndet i fältet krymper.

Ericsson 3 fastnade i Doldrums – dvs de stiltjebälten som rör sig runt ekvatorna – i flera dygn. Drygt 15 timmar längre satt Ericsson 3 fast i nästan total stiltje jämfört med Ericsson 4 som valde en västligare väg. Och för en av besättningsmedlemmarna ombord den nordiska båten var det extra jobbigt.
Dansken Stefan Myrälf fick sätta sig i ”tandläkarstolen” sedan han bitit av en tand. Men den lagades provisoriskt av Richard Mason som tillfälligt fick lämna sitt jobb som vaktkapten och agera ”tandläkare”. Enligt rapporterna mår Myrälf bra.
Nu ger sig båtar ut på en sydostlig kurs ner mot etappmålet Kapstaden som ligger cirka 3300 sjömil (6100 km) från torsdagens rundning. Navigatörerna på båtarna kommer att försöka hitta en kurs precis i kanten av högstryckssystemen där det blåser ost till nordost.

De som lyckas bäst kan räkna med en behaglig seglats ner till Kapstaden.

Relaterade artiklar

America's Cup

America’s Cup – första utmanarmatchen i repris

997e77903b1db170_800x800ar

Silver Puma BR – ny rymlig tuffing på nya skrovet

Roughest RNLI lifeboat rescues in huge waves and stormy seas

Brittiska sjöräddningens mest heroiska insatser!

122749735_3787620961270924_1952654447503421233_o

Ocean Cleanup – summering för nya skräpsamlarmaskinen

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar