Volvo Ocean Race – mot Kapstaden LIVE

Redaktionen

Redaktionen

Klockan 14.00 på lördag går starten för första etappen. De 66 seglarna som snart lämnar Alicante har ett 39 000 sjömil långt äventyr framför sig. Livesändningen startar 13.50.

Evenemanget runt starten i Alicante har varit en stor framgång med tiotusentals besökare varje dag under drygt en vecka. Men för många seglare börjar det nu klia i fingrarna efter månader av förberedelser. Allra mest förväntansfulla är kanske de två unga kinesiska seglarna Jiru Yang ”Wolf” och Jin Hao Chen ”Horace” som kommer starta sitt första Volvo Ocean Race ombord på Dongfeng Race Team.


Peppade kineser
– Vi har tränat länge och det känns fantastiskt att den första etappen snart startar. För mig blir det en väldigt stor och viktig dag och jag hoppas också att det kan vara ett steg framåt för seglingssporten i Kina, säger 24 år gamla ”Wolf”. Lagkamraten Martin Strömberg berättar att de kinesiska seglarnas energi smittar av sig.


– De är väldigt förväntansfulla och det ger även mig en boost. Det är coolt att se hur mycket de ser fram emot att ge sig ut på havet, säger Martin som nu startar sitt tredje Volvo Ocean Race.


– Det känns nästan för lugnt jämfört med tidigare men jag antar att det är rutinen som spelar in. Vi har varit här i Alicante i en månad och det har varit fint men det är nu det riktiga livet börjar. Jag tror det blir en rejäl väckarklocka för oss så fort vi kommer ut på havet.

Samtliga skeppare närvarade vid en presskonferens i Alicante under förmidagen. Sam Davies från Team SCA berättade om sina förväntningar på etappen till Kapstaden. 


Långt till Kapstaden
– Det är en tuff segling och en av de längsta delsträckorna i tävlingen. Först ska vi ut ur Medelhavet och sedan väntar flera svåra beslut. Vi ser fram emot att komma ner till hårda vindar i ”roaring forties” och sikta mot Kapstaden, säger Davies som leder den första kvinnliga besättningen i tävlingen på över tio år.


– Ute på havet är vi precis som de andra lagen. Vi har tre fler seglare ombord för att kompensera muskelstyrkan men framförallt tre extra hjärnor vilket kan vara till vår fördel.

Den senaste upplagan av Volvo Ocean Race startade med gaspedalen i botten då tävlingsflottan gav sig ut i en tuff medelhavsstorm. För Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker kanske det nu väcks dåliga minnen från när hans lag då fick ett masthaveri under det första dygnet.


– Man vet aldrig var de största utmaningarna ligger inom havskappsegling och den här etappen kommer innehålla det mesta, säger Walker. 


Mastbrottet
Den dubbla OS-medaljören kommer inte nöja sig med något annat än seger efter två misslyckade kampanjer i tävlingen. 


– Volvo Ocean Race är och har varit ett stort kapitel i mitt liv de senaste åren. Tävlingen är speciell för man delar framgångar och motgångar med sitt lag och att vinna skulle betyda mycket för oss alla.

Lagen som deltar har haft olika lång tid för träning och förberedelser. Team SCA har tränat i nästan två år medan Team Vestas Wind gav sig in i tävlingen så sent som för två månader sedan. Men alla har samma exakt samma redskap med den nya båten Volvo Ocean 65. Nu handlar allt om att fortsätta utvecklas som lag och att lära sig så mycket som möjligt om hur man seglar båten så snabbt som möjligt.

Mer info: www.volvooceanrace.com.

racing_havskappsegling_2014_VOR_Etapp_1_VOR_start_puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar