Volvo Ocean Race: Över 600 sjömil – 25 knop i snitt

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Rekord Ericsson4 Segling

De båda Ericsson-båtarna trycker gasen i botten i Volvo Ocean Race. Ericsson 4 leder och har som första enskrovsbåt i världen knäckt ”600”-barriären.
Ericsson 4 med Torben Grael som skeppare hade på onsdagskvällen 18:54 GMT det senaste dygnet seglat sträckan 602, 66 sjömil. Det ger en snittfart på 25,11 knop.  Rekordet ligger nu i väntan på att bli officiellt av Internationella Seglingsförbundet, ISAF. 
Ericsson 3 med den nordiska besättningen har seglat upp sig till en stabil tredje plats med mindre än 1 300 sjömil kvar till etappmålet i Kapstaden.

– Det är fantastiskt att vi satt nytt världsrekord för enskrovsbåtar. Vindarna har varit perfekt både i fart och i vinkel. Problemet har varit de stora vågorna, speciellt mitt i natten. När det inte är månklart så är det svårt att läsa hur man ska ta dem. Hade sjön bara varit lite lugnare hade vi kunnat segla ännu snabbare, säger skepparen Torben Grael.
Även för båtens designer Juan Kouyoumdjian är rekordet en stor framgång. Trots att Juan även var delaktig i det gamla rekordet eftersom han var designern bakom ABN-Amro
– Jag är väldigt glad och nöjd över rekordet. Men en designer skapar bara ett instrument som besättningen sedan ska spela med. Rekordet är besättningens, inte mitt, säger han

Ericsson 4 har inte bara satt ett nytt fantastiskt fartrekord. Båten leder också första etappen av Volvo Ocean Race. Och med en trolig målgång sent på söndag så ser allt mycket bra ut för Torben Grael och hans internationella besättning – trots att man sedan den 17 oktober seglar med en man mindre. Då klev nyzeeländaren Tony Mutter av efter att fått en infektion i knäet.

Ericsson 3, med nordisk besättning, ligger för närvarande på en stabil tredje plats i det åtta båtar starka fältet.
Båtarna seglar just nu nästan rakt österut i Södra Atlanten, från den brasilianska kusten, mot Sydafrikas sydspets och Kapstaden.

Det blåser i snitt 30 knop men byarna når upp mot 40 knop vilket motsvara cirka 20 sekundmeter alltså precis på gränsen mellan hård kuling och halv storm.

Våghöjden är cirka sju meter – och närmaste land är närmare 3000 km bort. Och under långa stunder är det i totalt beckmörker.

Text: Mats Olsson
Rekord Ericsson4 Segling

Relaterade artiklar

Heating your boat

Heta tips – så håller du varmt ombord!

Over Atlanten Discovery+

Nya kändisar och ny skeppare har kastat loss Över Atlanten

Americas Cup Prada Cup final day 1

America’s Cup Prada Cup final – dag 1

Mercury V12 600 hp-11

Så funkar nya supermotorn – Mercury V12 600 Verado

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar