Volvo Ocean Race: Telefonica Black upp i ledning

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Telefonica Black upp i ledningRoger Nilson seglar som navigatör på spanska Telefonica Black. De gav upp taktiken att plocka poäng vid scoring-gaten, ett drag som gör att de under tisdagen leder flottan mot etappmålet i Galway, Irland.
Läs hans berättelse om vardagslivet ombord på kyliga breddgrader.

Ännu ett dygn i dimma på nordlig latitud 44 grader 30 minuter. Goda nyheter är att vattentemperaturen har stigit från 4, 3 C i morse till acceptabla 10,4. Och värmaren fungerar fortfarande!

Fler goda nyheter är att vi slipper det iskalla sprutet från vågorna över däck eftersom vinden har mojnat och vridit vänster ? som prognosen visade. Vi är nu påverkade av ett högtrycks-system med centrum 500 sjömil ostnordost om oss.
Under stora delar av dagen var det en skillnad på 20 grader mellan vindriktningen i masttoppen och på däck. Det beror på dimman. Plötsligt lättade dimman och vi kunde styra 20 grader högre utan någon förändring i vindriktingen i toppen av masten. När det inte är dimma kommer luftmassan på 30 meters höjd ner till ytan ? ett intressant fenomen.

Vid lunch idag upptäckte James att vi hade ett litet akvarium på däckets styrbordssida. En liten förvaringslåda vid ruffkappen hade  fyllts med vatten och därnere simmade en liten fisk omkring och såg helt bortkommen ut. Fisken, cirka en decimeter lång, had sin turdag eftersom James tog tag i stjärtfenan och släppte tillbaka fisken i havet. Troligen hade den seglat ungefär 40 sjömil med oss, så kanske den får svårt att hitta tillbaka till sina kompisar.

Nu är vi endast 60 sjömil från scoring-gaten som ligger på Longitud 52 38 Väst. Igår bestämde vi att inte fokusera på scoring-gaten, utan istället försöka nå det sydvästra hörnet av ”ice-boxen”, området som enligt VOR-reglerna är föbjudet att segla in i. Om vindriktningen inte ändrar sig för mycket är det möjligt att de fyra ledande båtarna norr om oss kommer att ligga bakom oss eftersom de blir tvungna att slå till en sydvästlig riktning. Delta Lloyd kommer att ligga nära oss fetersom de nu ligger sydväst om oss ? tiden får utsäga hur det blir.

Efter ”isboxen” ser det ut so mom högtrycket kommer att röra sig åt sydost och att vi kommer att kunna plocka upp ett nytt lågtryck som kan ta oss hela vägen till Galway. Vindarna i lågtrycket kommer att erbjuda snabba undanvindar, vilket är våra favoritförhållanden. Vi behöver verkligen ett motvrid vid ”isboxen”.

Ojdå! Just nu när jag sitter och skriver träffade vi något hårt på babords sida?bara en hård smäll, inget som stoppar båten. Vi hissar ena centerbordet och hittar en liten skada i akterkant med något slemmigt och illaluktande vid framkanten. Verkar som om vi har träffat någon fisk igen?

Idag har David förstärkt lådan runt svängkölen, samma låda som fylldes med vatten några timmar efter starten från Boston. Det är inga problem nu när vi inte seglar så fort men när farten ökar, efter ”isboxen”, ökar vattentrycket in i lådan?men nu ska den vara tillräckligt stark.

Det var allt från den ”Svarta båten” när vi närmar oss Grand Banks.
Roger

Källa: E-mail till Volvo Ocean Race, översatt av hamnen.se

Telefonica Black upp i ledning

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar